Na Święta dostałem książkę o plackach i tartach, zainspirowałem się jednym z przepisów, oto przepyszny efekt :)
Do ciasta potrzebujesz:
- 400g mąki
- 250g zimnego masła
- 90ml wody
- łyżeczki octu winnego
- szczypty soli
- odrobiny mleka i łyżki cukru do posypania


- 1kg jabłek
- łyżki miodu
- łyżki soku z cytryny
- 100g cukru
- łyżeczki cynamonu
- 3 łyżek mąki
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło pokrojone w cienkie plasterki, wymieszaj i dodaj wodę oraz ocet. Bardzo szybko zagnieć ciasto i zawinięte w folię umieść w lodówce na pół godziny.

Wyjmij połowę ciasta z lodówki, rozwałkuj, ja użyłem maty silikonowej i wałka pokrytego silikonem, dzięki temu nie musiałem używać mąki Jeśli dysponujesz tylko zwykłym wałkiem, posyp ciasto odrobiną mąki by nie przywierało. Rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno tortownicy w której będziesz piec. Tortownicę posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Placek umieść w formie, brzeg powinien mieć około 5 cm wysokości. W środku umieść farsz. Wyjmij z lodówki drugi placek i rozwałkuj na nieco mniejsze koło. Przykryj ciasto drugim plackiem i połącz oba. Ugniatając widelcem utwórz wzorek wokół brzegu ciasta. Na środku wykonaj kilka nacięć by para miała którędy uciec. Wirzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp cukrem

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!
Wygląda bardzo apetycznie. Zawsze chciałam zrobić taki przykrywany paj w amerykańskim stylu:)
OdpowiedzUsuńWychodzi bardzo smaczny, zależnie od rodzaju jabłek trzeba dostosować ilość cukru, moje były bardzo słodkie:)Ciasto schodzi w przerażającym tempie ;p
OdpowiedzUsuńNie powinienem o 5 nad ranem czytac bloga z tak ''przepysznymi'' fotkami ^^
OdpowiedzUsuńJedno pytanie: jaka to maka powinna byc? czy to nie ma znaczenia? :)
Mąka zwykła pszenna, lepiej typ około 500 niż tortowa, akurat wczoraj wieczorem piekłem to ciasto. Dopiero wstałem więc pewnie już nic nie zostało;)
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie za odpowiedz! Ciasto przepyszne i pierwszy raz udalo mi sie nie spalic ''czegos''. Teraz musze sprobowac z tym nieszczesnym sernikem ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńcieszę się i powodzenia:)