Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Przykryty placek z jabłkami


    Na Święta dostałem książkę o plackach i tartach, zainspirowałem się jednym z przepisów, oto przepyszny efekt :)



    Do ciasta potrzebujesz:

- 400g mąki
- 250g zimnego masła
- 90ml wody
- łyżeczki octu winnego
- szczypty soli
- odrobiny mleka i łyżki cukru do posypania

    Do farszu potrzebujesz:

- 1kg jabłek
- łyżki miodu
- łyżki soku z cytryny
- 100g cukru
- łyżeczki cynamonu
- 3 łyżek mąki

    Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło pokrojone w cienkie plasterki, wymieszaj i dodaj wodę oraz ocet. Bardzo szybko zagnieć ciasto i zawinięte w folię umieść w lodówce na pół godziny.
    Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki, dodaj pozostałe składniki farszu i wymieszaj.
    Wyjmij połowę ciasta z lodówki, rozwałkuj, ja użyłem maty silikonowej i wałka pokrytego silikonem, dzięki temu nie musiałem używać mąki Jeśli dysponujesz tylko zwykłym wałkiem, posyp ciasto odrobiną mąki by nie przywierało. Rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno tortownicy w której będziesz  piec. Tortownicę posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Placek umieść w formie, brzeg powinien mieć około 5 cm wysokości. W środku umieść farsz. Wyjmij z lodówki drugi placek i rozwałkuj na nieco mniejsze koło. Przykryj ciasto drugim plackiem i połącz oba. Ugniatając widelcem utwórz wzorek wokół brzegu ciasta. Na środku wykonaj kilka nacięć by para miała którędy uciec. Wirzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp cukrem
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz około 45 minut.
    Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Zawsze chciałam zrobić taki przykrywany paj w amerykańskim stylu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzi bardzo smaczny, zależnie od rodzaju jabłek trzeba dostosować ilość cukru, moje były bardzo słodkie:)Ciasto schodzi w przerażającym tempie ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powinienem o 5 nad ranem czytac bloga z tak ''przepysznymi'' fotkami ^^
    Jedno pytanie: jaka to maka powinna byc? czy to nie ma znaczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka zwykła pszenna, lepiej typ około 500 niż tortowa, akurat wczoraj wieczorem piekłem to ciasto. Dopiero wstałem więc pewnie już nic nie zostało;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki wielkie za odpowiedz! Ciasto przepyszne i pierwszy raz udalo mi sie nie spalic ''czegos''. Teraz musze sprobowac z tym nieszczesnym sernikem ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer