Do ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki
- 60g cukru
- 150g zimnego masła



- 2 łyżek śmietanki 30 lub 36
- 1 jajka
Do nadzienia potrzebujesz:
- 150g serka homogenizowanego naturalnego
- 350ml śmietany kwaśniej 18%
- 100g cukru
- łyżki soku z cytryny
- 3 jajek
- półtorej szklanki wiśni
Mąkę, cukier i sól wymieszaj z masłem pokrojonym w plasterki, dodaj śmietanę i jajko. Szybko zagnieć ciasto, następnie umieść je w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na papierze do pieczenia posypanym niewielką ilością mąki. Ciasto powinno mieć średnicę o 10cm większą niż forma. Umieść je w formie, jeśli nie jest silikonowa, musi być posmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Użyj papieru od wałkowania do przykrycia tarty, następnie wysyp środek tarty grochem Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 5 min, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu zdejmij papier i groszki.
Utrzyj wszystkie składniki poza wiśniami. Wylej masę na upieczone, ciepłe ciasto. Wiśnie rozmieść równomiernie na powierzchni tarty. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.
Smacznego!!!
Aż zatęskniłam za latem i świeżymi owocami;)
OdpowiedzUsuńRobiłam już ciasto z tego przepisu - jest rewelacyjne :) Dzięki za ten wspaniały blog, który aż zachęca do siedzenia w kuchni. Pozdrawiam/ Paulina, czytelniczka
OdpowiedzUsuńDzieki, bardzo sie ciesze ;)
OdpowiedzUsuńDzieki, bardzo sie ciesze ;)
OdpowiedzUsuń