Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z serem i wiśniami


    Tarta na cieście z nowego przepisu. Niestety zimą trudno dostać wiśnie inne niż mrożone lub z kompotu ale tarta i tak wychodzi pyszna



    Do ciasta potrzebujesz:

- 250g mąki
- 60g cukru
- 150g zimnego masła
- szczypty soli

- 2 łyżek śmietanki 30 lub 36
- 1 jajka


 Do nadzienia potrzebujesz:


- 150g serka homogenizowanego naturalnego
- 350ml śmietany kwaśniej 18%
- 100g cukru
- łyżki soku z cytryny
- 3 jajek
- półtorej szklanki wiśni


    Mąkę, cukier i sól wymieszaj z masłem pokrojonym w plasterki, dodaj śmietanę i jajko. Szybko zagnieć ciasto, następnie umieść je w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na papierze do pieczenia posypanym niewielką ilością mąki. Ciasto powinno mieć średnicę o 10cm większą niż forma. Umieść je w formie, jeśli nie jest silikonowa, musi być posmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Użyj papieru od wałkowania do przykrycia tarty, następnie wysyp środek tarty grochem Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 5 min, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu zdejmij papier i groszki.
    Utrzyj wszystkie składniki poza wiśniami. Wylej masę na upieczone, ciepłe ciasto. Wiśnie rozmieść równomiernie na powierzchni tarty. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Aż zatęskniłam za latem i świeżymi owocami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już ciasto z tego przepisu - jest rewelacyjne :) Dzięki za ten wspaniały blog, który aż zachęca do siedzenia w kuchni. Pozdrawiam/ Paulina, czytelniczka

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer