Do ciasta:
- 125g margaryny
- 250g mąki
- 50ml wody
- jajko
- szczypta soli
Zagnieć ciasto, umieść je w lodówce na pół godziny, następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i przenieś na natłuszczoną formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. Zrób w cieście kilka dziurek widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp grochem lub specjalnymi kamieniami do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Następnie usuń papier z grochem i piecz aż ciasto nie będzie miękkie. Wyjmij z piekarnika.

- 3 średnie cebule
- paczka pieczarek
- 100g żółtego sera
- łyżki mąki
- pół łyżeczki soli
- dwie szczypty pieprzu
- łyżeczka papryki

- olej do smażenia
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 200g śmietany 30%

Najbardziej smakował mi gdy postał kilka godzin, jednak można jeść od razu :)
Smacznego!
Smaczna, choć dodałabym jeszcze jakieś ostrzejsze warzywko dla urozmaicenia. Poza tym, to moja pierwsza tarta i bardzo dziękuję za prosty przepis.
OdpowiedzUsuń