Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Quiche wegetariański, czyli tarta wegetariańska z pieczarkami i cebulą

    Propozycja bezmięsna, ale nie bez smaku. Lubię pieczarki a lekko słodkawa cebulka idealnie pasuje do tej kompozycji.


    Do ciasta:

 - 125g margaryny
 - 250g mąki
 - 50ml wody
 - jajko
 - szczypta soli

    Zagnieć ciasto, umieść je w lodówce na pół godziny, następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i przenieś na natłuszczoną formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. Zrób w cieście kilka dziurek widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp grochem lub specjalnymi kamieniami do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Następnie usuń papier z grochem i piecz aż ciasto nie będzie miękkie. Wyjmij z piekarnika.

Farsz:

 - 3 średnie cebule
 - paczka pieczarek
 - 100g żółtego sera
 - łyżki mąki
 - pół łyżeczki soli
 - dwie szczypty pieprzu
 - łyżeczka papryki
 - pół łyżeczki cukru
 - olej do smażenia
 - ząbek czosnku
 - 1 jajko
 - 200g śmietany 30%

    Usmaż cebulę z dodatkiem cukru i połowy soli, gdy będzie złotawa dodaj pieczarki, paprykę oraz szczyptę pieprzu . Smaż aż  woda z pieczarek zupełnie wyparuje, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Zawartość patelni wyłóż na cieście. Jajka, śmietanę i mąkę wymieszaj z resztą soli i pieprzu, wylej na farsz. Po wierzchu posyp tartym serem. Quiche wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem aż ser się stopi i przyrumieni a masa jajeczna zrobi się sztywna. Wyjmij z piekarnika.
    Najbardziej smakował mi gdy postał kilka godzin, jednak można jeść od razu :)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Smaczna, choć dodałabym jeszcze jakieś ostrzejsze warzywko dla urozmaicenia. Poza tym, to moja pierwsza tarta i bardzo dziękuję za prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer