Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Krem ze szparagów zagęszczany pianą z jajek

    Wysyp szparagów skłonił mnie do ugotowania tej oto zupy. Delikatna, smaczna i zdrowa, bez chemii i bez mięsa

     Do przygotowania zupy potrzebujesz:

 - pęczka szparagów
 - 1 cebuli
 - 1 dużego ziemniaka
 - wody
 - łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - kminu
 - łyżeczki pieprzu
 - natki pietruszki
 - 2 jajek
 - łyżki masła

    Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj sól i cukier, zagotuj i do gotującej wody wrzuć obrane i pokrojone szparagi. Przykryj i gotuj do miękkości ( około20 minut ). Odłów szparagi, dolej wody do pierwotnego poziomu, do wywaru wrzuć obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż do zezłocenia na maśle.
    Gdy ziemniaki będą ugotowane dodaj do nich cebulę i wrzuć szparagi. Utrzyj blenderem, następnie przetrzyj zupę przez sito by pozbyć się ewentualnych łykowatych kawałków szparaga. Dopraw do smaku pieprzem, solą, odrobiną kminu.
    Białka oddziel od żółtek, ubij białka na miękką pianę, żółtka też ubij by były napowietrzone. Następnie wymieszaj białka i żółtka. Zupa powinna być ciepła, nie może się jednak gotować, dodawaj do niej po łyżce piany i mieszaj by rozprowadzić ją w zupie. Od tej pory nie możesz zagotować zupy, zetnie się bowiem jajko i będzie nieciekawie, można tylko podgrzewać. Ja dodałem na koniec nieco pietruszki by blada zupa miała odrobinę życia, jeśli chcesz uzyskać idealny krem, dodaj kilka gałązek pietruszki przed blendowaniem:) Posiekałem i wrzuciłem do zupy. Najlepiej podawać ten krem z grzankami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super pomysł tą pianą z białek :) Uwielbiam takie kremiki!

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Postaram się niedługo zrobić jakiś nowy

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer