Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z jagodami kamczackimi i brzoskwiniami

    Jagoda kamczacka bardzo obrodziła, jej owoce są niezwykle zdrowe i smaczne, wygląd jagód jest dość nietypowy. Są one trochę kwaśniejsze niż borówki, z ciekawym posmakiem, idealnie komponują się z brzoskwiniami i śmietaną. Przepis jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi!


    Do kruchego ciasta potrzebujesz:

 - 250g mąki pszennej
 - 120g masła
 - 60g cukru
 - małego jajka
 - 2 łyżeczek śmietany 30%
 - szczypty soli

    Do nadzienia potrzebujesz:

 - 200g jagód kamczackich
 - 3 brzoskwiń
 - 400g śmietany 30%
 - 3 łyżek cukru

 Jeśli brzoskwinie nie są bardzo miękkie i słodkie należy je pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem na patelni, na której wcześniej rozpuszcza się łyżkę masła i 3  łyżki cukru i czeka aż powstanie złotawa piana (bez mieszania). Brzoskwinie powinny zmięknąć ale nie rozpadać się.

    Zagnieć ciasto z podanych składników, rozwałkuj je cienko i wypełnij nim posmarowaną tłuszczem formę. Dociśnij ciasto do foremki i usuń jego nadmiar. Zrób dziurki w dnie ciasta używając widelca lub wykałaczki i umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp cały środek grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia, zapobiegnie to deformacji ciasta w czasie pieczenia. Wsadź ciasto do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuń papier z grochem a ciasto piecz jeszcze około 5 minut. Wyjmij i ostudź.
    Jeśli brzoskwinie są miękkie i słodkie wystarczy pokroić je w kosteczkę i ułożyć na dnie stygnącej tarty. Ubij śmietanę z cukrem na sztywną pianę i rozprowadź na brzoskwiniach. Całość posyp jagodami kamczackimi. Najlepiej potrzymać w lodówce przez przynajmniej godzinę przed podaniem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Piękna tarta, zapraszam do mnie na tartę biszkoptową z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki, biszkoptowej nigdy nie robilem:) Na pewno wpadne;)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :) Niedawno zadebiutowałam w przyrządzaniu tart! Na jagodową też na pewno przyjdzie czas.
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarty to nic trudnego, ja po raz.pierwszy pieklem tarte chyba z 5-6 lat temu przez ksiazke wlasnie na temat tart znaleziona w domu ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer