Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Piękna i przepyszna kandyzowana skórka cytrusowa

    Niby drobiazg a tworzy wspaniały efekt i dodaje cudownego smaku każdemu deserowi. Miałem już kilka podejść z tym kandyzowanym cudem i muszę przyznać, że nie byłem zachwycony rezultatami, To się jednak zmieniło :) Natknąłem się kiedyś na przepis Magdy G. , po przeczytaniu jej receptury niemal się przeżegnałem i wybiłem ją sobie z głowy...3 dni gotowania przez godzinę i studzenia przez godzinę i tak w kółko?! 3 dni...Znalazłem jednak szybki i skuteczny sposób na kandyzowaną skórkę, opiszę go w dalszej części ;)




    Najważniejszą sprawą jest cytrus, w moim wypadku cytryna. Owoc powinien być ładny, nie mieć plam i możliwie być jak najmniej skażony chemią. W tym wypadku gruba skórka jest zaletą.
    Zacznij od umycia swoich owoców w gorącej wodzie, polecam użycie szczoteczki do paznokci, która pomoże pozbyć się chemikaliów z powierzchni skórki. Kolejnym krokiem jest określenie pożądanego przez Ciebie kształtu. Mi zależało na równych, cienkich i długich paskach. Dla przyspieszenia i ułatwienia zadania użyłem krajalnicy, dzięki niej uzyskałem idealne plasterki w mgnieniu oka. Można też obrać cytrynę specjalną obieraczką do skórki jak i zwykłym nożem.
    Biała warstwa pod skórką nie jest tym, na czym powinno Ci zależeć. To nie ona odpowiada za smak i kolor. Postaraj się wykroić jej możliwie dużo, gdyż jest gorzka. Pokrój skórkę na kawałki, które chcesz uzyskać. Wrzuć je do garnka i zalej zimną wodą, nie musi być jej bardzo dużo, wystarczy szklanka na cytrynę, na każdą kolejną pół szklanki. Postaw garnek na palniku i zaczekaj aż woda się zagotuje. Wylej ją zostawiając w garnku skórki, zalej je kolejną porcją zimnej wody i ponownie zagotuj. Proces gotowania i odcedzania należy wykonać w sumie 3 - 4 razy, dzięki temu po goryczy zostanie tylko wspomnienie. Następnie wyłów skórki a w garnku wymieszaj wodę i cukier w proporcji 1:1, na jedną cytrynę wystarczy 1/3 kubka wody i tyle też cukru. Postaw garnek na palniku i pozwól cukrowi rozpuścić się w wodzie. Nie mieszaj. Gdy cukier się rozpuści, wrzuć do garnka skórki i skręć ogień. Od teraz muszą się one gotować na małym ogniu przez 20 - 25 minut.
    Odłów skórki i umieść je na kratce, gdzie będą mogły ociec z syropu. Przygotuj talerz z kilkoma łyzkami cukru. Każdą ze skórek obtocz w cukrze i odłóż na kratkę, gdzie dokładnie wyschnie. Na tym etapie możesz nadać swoim kandyzowanym specjałom fantazyjne kształty, które one bardzo chętnie przyjmą. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Na pewno urozmaicający deser i wzbogacający go o nowy, świetny smak :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer