Foccacia to rodzaj pieczywa przypominający spód pizzy na grubym cieście, tak jak pizza pochodzi z Włoch. Typowe dla foccacii są wgłębienia w powierzchni ciasta i jej lekkość i puszystość. Nie może być ciężka i gliniasta. Do mojej dodałem ser gorgonzola, boczek i winogorna (tylko na połowie, nie wszyscy lubią). Wyszło pysznie.
Do przygotowania ciasta na foccacie potrzebujesz:
- 2 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżki drożdzy w proszku lub 10g świeżych
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- oliwy do posmarowanai ciasta
Na wierzch:
- 2 łyżek oliwy (może być smakowa, ja użyłem czosnkowej i chili)
- 1 łyżki wody
- 150g sera gorgonzola
- 150g boczku
- 15 winogron
- kilku listków bazylii
- kilku szczypt soli
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyrabiaj aż będzie elastyczne. Uformuj kulkę i zostaw ją pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i złóż je na kilkukrotnie. Pozmaruj oliwą i umieść na papierze do pieczenia. Poczekaj az ciasto podwoi objętość (do 90 minut). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na kształt blachy i odczekaj 20 minut az znów wyrośnie. Używając palców powniataj powierzchnię ciasta. Wymieszaj oliwę z wodą i rozprowadź na cieście.
Boczek powinien być cienko pokrojony w plastry i podsmażony, nie przypalony, winogrona umyte i przekrojone na pół. Rozłóż równomiernie ser boczek i winorona na wierzchu placka. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 - 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp foccacię posiekaną bazylią. Najlepiej podawać jeszcze ciepłą, zima też jest smaczna, ważne żeby nie wyschła.
Smacznego!
Do przygotowania ciasta na foccacie potrzebujesz:
- 2 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżki drożdzy w proszku lub 10g świeżych
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- oliwy do posmarowanai ciasta
Na wierzch:
- 2 łyżek oliwy (może być smakowa, ja użyłem czosnkowej i chili)
- 1 łyżki wody
- 150g sera gorgonzola
- 150g boczku
- 15 winogron
- kilku listków bazylii
- kilku szczypt soli
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyrabiaj aż będzie elastyczne. Uformuj kulkę i zostaw ją pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i złóż je na kilkukrotnie. Pozmaruj oliwą i umieść na papierze do pieczenia. Poczekaj az ciasto podwoi objętość (do 90 minut). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na kształt blachy i odczekaj 20 minut az znów wyrośnie. Używając palców powniataj powierzchnię ciasta. Wymieszaj oliwę z wodą i rozprowadź na cieście.
Boczek powinien być cienko pokrojony w plastry i podsmażony, nie przypalony, winogrona umyte i przekrojone na pół. Rozłóż równomiernie ser boczek i winorona na wierzchu placka. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 - 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp foccacię posiekaną bazylią. Najlepiej podawać jeszcze ciepłą, zima też jest smaczna, ważne żeby nie wyschła.
Smacznego!
Świetny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)