Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Wegańskie kruche ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, idealne do tarty

    W ciagu ostatnich dwóch tygodni miałem trochę zabawy, trochę nerwów i dużo kombinowania. A wszystko przez to, że musiałem wymyślić najpierw tort dla małego alergika, teraz natomiast tartę z tymi samymi obostrzeniami : brak jajek, produktów mlecznych i zwykłej mąki pszennej. Właśnie wyjąłem z piekarnika bardzo smaczny i apetycznie wyglądający kruchy spód do tarty. Polecam i podaję przepis ;)


Na standardową formę do tarty:

 - 200g mąki orkiszowej typu 1850
 - 100g margaryny
 - 50g cukru
 - 2 łyżek mleka sojowego waniliowego( może być potrzeba dodania trochę więcej)
 - szczypty soli

    Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne i niezbyt lepkie, rozwałkuj je cienko na kształt formy na papierze do pieczenia. Przenieś na formę i dociśnij do jej brzegów, przekłuj dół ciasta w kilku miejscach używając wykałaczki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni bez termoobiegu. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na około 10 minut. Następnie umieść ciasto w piekarniku i piecz przez 20-25 minut.
    Gdy ciasto nieco przestygnie wyjmij je z formy i użyj do przygotowania pysznej tarty.
    Jeśli zamierzasz użyć tego ciasta do tarty z zapiekanym nadzieniem, piecz je tylko przez 15 minut tak, by dno się dopiekło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer