
W ciagu ostatnich dwóch tygodni miałem trochę zabawy, trochę nerwów i dużo kombinowania. A wszystko przez to, że musiałem wymyślić najpierw tort dla małego alergika, teraz natomiast tartę z tymi samymi obostrzeniami : brak jajek, produktów mlecznych i zwykłej mąki pszennej. Właśnie wyjąłem z piekarnika bardzo smaczny i apetycznie wyglądający kruchy spód do tarty. Polecam i podaję przepis ;)

Na standardową formę do tarty:
- 200g mąki orkiszowej typu 1850
- 100g margaryny
- 50g cukru
- 2 łyżek mleka sojowego waniliowego( może być potrzeba dodania trochę więcej)
- szczypty soli

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne i niezbyt lepkie, rozwałkuj je cienko na kształt formy na papierze do pieczenia. Przenieś na formę i dociśnij do jej brzegów, przekłuj dół ciasta w kilku miejscach używając wykałaczki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni bez termoobiegu. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na około 10 minut. Następnie umieść ciasto w piekarniku i piecz przez 20-25 minut.
Gdy ciasto nieco przestygnie wyjmij je z formy i użyj do przygotowania pysznej tarty.
Jeśli zamierzasz użyć tego ciasta do tarty z zapiekanym nadzieniem, piecz je tylko przez 15 minut tak, by dno się dopiekło.
Smacznego!
szczerze to jeszcze mąki orkiszowej nie próbowałam może dla tego, że nie jestem vega?
OdpowiedzUsuńA co ma rodzaj mąki do jedzenia czy nie jedzenia mięsa?
Usuń