Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z karmelizowanymi jabłkami i bitą śmietaną

    Szybka się ją robi, szybko też znika:) Bardzo smaczna tarta, którą przygotowałem specjalnie dla mamy - największej fanki moich tart ;)


    Do przygotowania kruchego spodu potrzebujesz:

 - 200g mąki pszennej
 - 100g masła
 - 50g cukru
 - 1 jajka
 - szczypty soli



    Do nadzienia potrzebujesz:

 - 6 jabłek
 - 400ml śmietany 30%
 - kilku łyżeczek cukru (do smaku)
 - 2 łyżeczek soku z cytryny
 - łyżki masła
 - 2 łyżek brązowego cukru

    Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, wyrabiaj aż będzie jednolite, rozwałkuj je na papierze do pieczenia i przenieś na formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. W kilku miejscach przekłuj dno widelcem  Włóż ciasto do lodówki na minimum 15 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. piecz z termoobiegiem przez 15-20 minut do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika.
   Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i w plasterki. Roztop masło na patelni, dodaj cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj jabłka i dalej mieszaj pokrywając jabłka roztopionym cukrem. Jabłka puszczą sok, musza smażyć się aż będą złotawe a płyn się zredukuje. Przenieś jabłka na upieczony spód i pozwól im wystygnąć.
    Następnie ubij śmietanę z cukrem i cytryną, musi być sztywna. Umieść śmietanę na zimnych jabłkach i włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Efekt końcowy robi wrażenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pychota :)

    Zapraszam do mnie na razowe ślimaczki cynamonowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer