
Szybka się ją robi, szybko też znika:) Bardzo smaczna tarta, którą przygotowałem specjalnie dla mamy - największej fanki moich tart ;)
Do przygotowania kruchego spodu potrzebujesz:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli

Do nadzienia potrzebujesz:
- 6 jabłek
- 400ml śmietany 30%
- kilku łyżeczek cukru (do smaku)
- 2 łyżeczek soku z cytryny
- łyżki masła
- 2 łyżek brązowego cukru

Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, wyrabiaj aż będzie jednolite, rozwałkuj je na papierze do pieczenia i przenieś na formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. W kilku miejscach przekłuj dno widelcem Włóż ciasto do lodówki na minimum 15 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. piecz z termoobiegiem przez 15-20 minut do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i w plasterki. Roztop masło na patelni, dodaj cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj jabłka i dalej mieszaj pokrywając jabłka roztopionym cukrem. Jabłka puszczą sok, musza smażyć się aż będą złotawe a płyn się zredukuje. Przenieś jabłka na upieczony spód i pozwól im wystygnąć.
Następnie ubij śmietanę z cukrem i cytryną, musi być sztywna. Umieść śmietanę na zimnych jabłkach i włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Smacznego!
Efekt końcowy robi wrażenie :-)
OdpowiedzUsuńMmm pychota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na razowe ślimaczki cynamonowe!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)