
Bardzo prosta i orzeźwiająca tarta, idealna na upały. Wystarczy upiec kruchy spód i wykroić kawałki melona.
Do przygotowania kruchego spodu potrzebujesz:
- 200g mąki

- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka M
- łyżeczki soku z cytryny
- szczypty soli
Do nadzienia:

- 1l lodów waniliowych
- 1 dojrzałego melona
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników i gdy będzie jednolite i elastyczne rozwałkuj je na papierze do pieczenia na kształt formy. Umieść w formie i dociśnij do brzegów, usuń nadmiar ciasta, zrób kilka dziurek w dnie używając wykałaczki. Wstaw do zamrażarki na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim ciasto przez około 20 minut, do zarumienienia.

Czas na melona, ja użyłem specjalnej lyżki do wykrawania kulek, można jednak pokroić go nawet w kostkę. Po pokrojeniu umieśc kawałki w sitku i poczekaj az sok ścieknie, następnie umieść kawałki melona w zamrażarce, najlepiej na tacy, by się nie posklejały. Gdy ciasto ostygnie, wstaw je razem z formą do zamrażarki na kilka minut, dzięki temu lody się nie rozpuszczą. Wyjmij z zamrażarki i wypełnij ciasto lodami, na nich ułóż melona.

Trzymaj w zamrażarce, wyjmij 10 minut przed podaniem.
Smacznego!
świetny przepis takiej tarty nie jadłam, wygląda bardzo zachęcająco:) będę zaglądać,widzę tutaj dużo ciekawych przepisów, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMilo mi;)
UsuńBardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń