Spodziewaliśmy się gości, było więc oczywiste, że muszę coś upiec. Zrobiłem pyszną tartę, która wygląda wspaniale i niestety właśnie się skończyła.. Polecam
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
Do kremu :
- 300g białej czekolady
- 400g jogurtu greckiego
- garści borówek
- garści owoców granata
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, rozwałkuj je i umieść w formie do tarty, przekłuj dno widelcem w kilku miejscach. Umieść w lodówce na minimum 30 minut, ja włożyłem do zamrażarki na 10, w tym czasie rozgrzałem piekarnik. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu przykryłem ściereczką, nie chciałem żeby cała woda odparowała z ciasta zostawiając suchą, kruchą skorupę.
Przygotowanie kremu jest dziecinnie proste. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą, wymieszaj ją dokładnie i gdy ostygnie do temperatury pokojowej wymieszaj z jogurtem greckim. Po wymieszaniu umieść masę w lodówce i pozwól jej zgęstnieć. Po 30 minutach, gdy ciasto ostygnie a krem stężeje, można wyłożyć go na kruchy spód. Na wierzchu ułóż owoce i jedz z apetytem:)
Smacznego!
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
Do kremu :
- 300g białej czekolady
- 400g jogurtu greckiego
- garści borówek
- garści owoców granata
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, rozwałkuj je i umieść w formie do tarty, przekłuj dno widelcem w kilku miejscach. Umieść w lodówce na minimum 30 minut, ja włożyłem do zamrażarki na 10, w tym czasie rozgrzałem piekarnik. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu przykryłem ściereczką, nie chciałem żeby cała woda odparowała z ciasta zostawiając suchą, kruchą skorupę.
Przygotowanie kremu jest dziecinnie proste. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą, wymieszaj ją dokładnie i gdy ostygnie do temperatury pokojowej wymieszaj z jogurtem greckim. Po wymieszaniu umieść masę w lodówce i pozwól jej zgęstnieć. Po 30 minutach, gdy ciasto ostygnie a krem stężeje, można wyłożyć go na kruchy spód. Na wierzchu ułóż owoce i jedz z apetytem:)
Smacznego!
ale musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńwszystkim smakowała:)
Usuńbardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOwoce są tak ładnie podane na kremie z białej czekolady
OdpowiedzUsuń