Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta truskawkowa na cieście francuskim z ganachem czekoladowym i bitą śmietaną

    Zaczął się sezon truskawek w znośnych cenach, więc czas na truskawkowe ciasto. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, w końcu to czekolada truskawki i bita śmietana.



    Potrzebujesz

- 1 paczki ciasta  francuskiego
- 200g truskawek
- 270ml śmietany 30%
- 100g czekolady, najlepiej pół na pół gorzkiej i mlecznej
- łyżki cukru


    Ciasto francuskie umieść w formie do tarty, jeśli jest za wąskie przetnij je i połącz dwa kawałki, nakłuj je w kilku miejscach, by nie zrobiły się pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C piekarniku z termoobiegiem.
    70ml śmietany podgrzej do zagotowania, zdejmij z ognia i wrzuć czekoladę. Po chwili wymieszaj i tak uzyskany ganache odstaw do wystygnięcia.
    Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę nim nałożysz na nie ganache, może być nieco ciepłe, ale nie gorące. Gdy zupełnie ostygnie ułóż na nim przekrojone na pół truskawki. Ubij resztę śmietany z cukrem i udekoruj nią ciasto
 
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. tego szukałam, zabieram się do pracy, opiszę efekty ! Dziękuje za inspiracje i podpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer