Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Sate ayam, czyli indonezyjskie szaszłyki z kurczaka

        Jak już pewnie zauważyliście, zafascynowałem się indonezyjską kuchnią. Niestety w Polsce nie ma zbyt wielu indonezyjskich restauracji więc trzeba radzić sobie samemu. Szaszłyki, jak to szaszłyki, najlepiej smakują  zrobione na grillu, ale przetestowałem zarówno wersję z patelni grillowej jak i piekarnika i w obu przypadkach sate wychodzą nieźle:)



    Do przygotowania szaszłyków potrzebujesz:

- pół kg piersi z kurczaka lub filetów z udka, najlepiej użyć obu by szaszłyki były soczyste.
 
    Marynata:

- szczypty soli
- łyżeczki słodkiej papryki
- szczypty białego pieprzu
- 2 łyżeczek mielonej kolendry
- łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczki kminu
- 2 łyżek oleju
- 2 posiekanych szalotek
- dużego ząbka czosnku
- 5 łyżek kecap manis (przepis tutaj)

- kecap manis i soku z limonki do polewania sate w czasie smażenia.
- bambusowych patyczków do szaszłyków


    Mięso pokrój na małe, dość płaskie kawałki, wszystkie pozostałe składniki  utrzyj blenderem. Zamocz kurczaka w uzyskanej marynacie i wstaw do lodówki na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Namocz patyczki  w ciepłej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalać. Następnie zacznij nadziewać mięso na patyczki tak, by   na każdym było tylko kilka kawałków kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki są gotowe go grillowania. Sate należy od czasu do czasu odwracać i skrapiać sokiem z limonki i odrobiną kecap manis.
     W piekarniku najlepiej użyć funkcji grill i temperatury około 200 stopni C, ułożyć szaszłyki bezpośrednio na kratce i umieścić pod nimi blachę wypełnioną wodą, dzięki niej kapiący tłuszcz i sos sojowy nie będą się palić. Szaszłyki są gotowe gdy zaczynają się przypiekać.
     Najlepiej podawać z sosem orzeszkowym (przepis tutaj)

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. widzę je z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kuszące :) podobne grilluję http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-piersi-kurczaka-z-tymiankiem-i-szafranem/

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer