Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Kremowy pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek chodził za mną od dawna, w końcu się doczekałem ; ) Ten przepis nie wymaga pieczenia, więc nie jest suchy.


    Do pasztetu potrzebujesz:

 - 500g wątróbek drobiowych
 - 200ml śmietanki kremówki
 - dużej cebuli
 - 2 ząbków czosnku
 - 2 korniszonów
 - pęczka natki pietruszki
 - soli i pieprzu
 - łyżeczki cukru
 - 100g masła

    Umyj i osusz wątróbki, cebulę pokrój w kostkę, posyp na patelni cukrem i szczyptą soli przesmaż na połowie masła aż się zezłoci. Dorzuć wątróbki i resztę masła. Gdy wątróbki będą brązowe (około 5-7 minut) wlej śmietanę. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut.
    Zdejmij patelnię z ognia, przenieś  jej zawartość do miski, pokrój pietruszkę, czosnek i korniszony, dodaj do pasztetu zostawiając nieco pietruszki do dekoracji. Używając blendera miksuj pasztet aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przenieś pasztet do naczynia, posyp pietruszką i włóż do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!









3 komentarze:

  1. pasztet wyszedł genialny

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie udało mi się kupić przed świętami wątróbki,były polędwiczki z kurczaka i zrobiłam pasztet na bazie polędwiczki zamiast wątróbki. Wyszedł pyszny. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer