Pasztet z wątróbek chodził za mną od dawna, w końcu się doczekałem ; ) Ten przepis nie wymaga pieczenia, więc nie jest suchy.
Do pasztetu potrzebujesz:
- 500g wątróbek drobiowych
- 200ml śmietanki kremówki
- dużej cebuli
- 2 ząbków czosnku
- 2 korniszonów
- pęczka natki pietruszki
- soli i pieprzu
- łyżeczki cukru
- 100g masła
Umyj i osusz wątróbki, cebulę pokrój w kostkę, posyp na patelni cukrem i szczyptą soli przesmaż na połowie masła aż się zezłoci. Dorzuć wątróbki i resztę masła. Gdy wątróbki będą brązowe (około 5-7 minut) wlej śmietanę. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut.
Zdejmij patelnię z ognia, przenieś jej zawartość do miski, pokrój pietruszkę, czosnek i korniszony, dodaj do pasztetu zostawiając nieco pietruszki do dekoracji. Używając blendera miksuj pasztet aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przenieś pasztet do naczynia, posyp pietruszką i włóż do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!
pasztet wyszedł genialny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńNiestety nie udało mi się kupić przed świętami wątróbki,były polędwiczki z kurczaka i zrobiłam pasztet na bazie polędwiczki zamiast wątróbki. Wyszedł pyszny. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń