Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z pieczonym czekoladowym musem i figami

    Przypadkiem zauważone figi zainspirowały mnie do stworzenia tego ciasta. Nie jest ono bardzo słodkie, ma migdałowy spód i pyszne figi na wierzchu.



    Do przygotowania tarty potrzebujesz:

 - 100g zmielonych na mączkę migdałów
 - 100g mąki pszennej
 - 100g masła
 - 50g cukru
 - 1 jajka
  - szczypty soli

    Do nadzienia potrzebujesz:

 - 100g czekolady mlecznej
 - 100g czekolady gorzkiej
 - 200g śmietany 30%
 - 2 jajek
 - 3 łyżek cukru
 - 6 fig

    Zagnieć ciasto  ze wszystkich składników, umieść je w lodówce, by stężało. Natłuszczoną formę wypełnij ciastem, które musisz rozprowadzić cienką warstwą`po całej formie. Ciasto będzie bardziej lepkie niż zwykłe kruche, możesz użyć odrobiny mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem. Piecz przez 15 minut, następnie usuń papier i piecz przez 10 minut.

    Śmietanę podgrzej w kąpieli wodnej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Gdy czekolada ostygnie połącz wszystkie składniki i wylej masę na kruchy spód. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Po ostygnięciu ułóż na cieście pokrojone na ćwiartki figi. Włóż ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
Smacznego !                 

3 komentarze:

  1. Myślę, że takie ciasto jest fajne gdyż możemy je w bardzo szybki sposób przyrządzić i jest zarazem smaczne. Mimo wszystko ja również bardzo lubię robić czekoladowe brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które moim zdaniem nie ma na tą chwilę żadnych konkurentów.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer