Przypadkiem zauważone figi zainspirowały mnie do stworzenia tego ciasta. Nie jest ono bardzo słodkie, ma migdałowy spód i pyszne figi na wierzchu.
Do przygotowania tarty potrzebujesz:
- 100g zmielonych na mączkę migdałów
- 100g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
Do nadzienia potrzebujesz:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g śmietany 30%
- 2 jajek
- 3 łyżek cukru
- 6 fig
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, umieść je w lodówce, by stężało. Natłuszczoną formę wypełnij ciastem, które musisz rozprowadzić cienką warstwą`po całej formie. Ciasto będzie bardziej lepkie niż zwykłe kruche, możesz użyć odrobiny mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem. Piecz przez 15 minut, następnie usuń papier i piecz przez 10 minut.
Śmietanę podgrzej w kąpieli wodnej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Gdy czekolada ostygnie połącz wszystkie składniki i wylej masę na kruchy spód. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Po ostygnięciu ułóż na cieście pokrojone na ćwiartki figi. Włóż ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
Smacznego !
Do przygotowania tarty potrzebujesz:
- 100g zmielonych na mączkę migdałów
- 100g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
Do nadzienia potrzebujesz:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g śmietany 30%
- 2 jajek
- 3 łyżek cukru
- 6 fig
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, umieść je w lodówce, by stężało. Natłuszczoną formę wypełnij ciastem, które musisz rozprowadzić cienką warstwą`po całej formie. Ciasto będzie bardziej lepkie niż zwykłe kruche, możesz użyć odrobiny mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem. Piecz przez 15 minut, następnie usuń papier i piecz przez 10 minut.
Śmietanę podgrzej w kąpieli wodnej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Gdy czekolada ostygnie połącz wszystkie składniki i wylej masę na kruchy spód. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Po ostygnięciu ułóż na cieście pokrojone na ćwiartki figi. Włóż ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
Smacznego !

pyszne !!!!!!
OdpowiedzUsuńrewelacja
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie ciasto jest fajne gdyż możemy je w bardzo szybki sposób przyrządzić i jest zarazem smaczne. Mimo wszystko ja również bardzo lubię robić czekoladowe brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które moim zdaniem nie ma na tą chwilę żadnych konkurentów.
OdpowiedzUsuń