Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z lodami i mrożonym melonem

    Bardzo prosta i orzeźwiająca tarta, idealna na upały. Wystarczy upiec kruchy spód i wykroić kawałki melona.


    Do przygotowania kruchego spodu potrzebujesz:

 - 200g mąki
 - 100g masła
 - 50g cukru
 - 1 jajka M
 - łyżeczki soku z cytryny
 - szczypty soli

    Do nadzienia:

 - 1l lodów waniliowych
 - 1 dojrzałego melona

    Zagnieć ciasto ze wszystkich składników i gdy będzie jednolite i elastyczne rozwałkuj je na papierze do pieczenia na kształt formy. Umieść w formie i dociśnij do brzegów, usuń nadmiar ciasta, zrób kilka dziurek w dnie używając wykałaczki. Wstaw do zamrażarki na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim ciasto przez około 20 minut, do zarumienienia.
    Czas na melona, ja użyłem specjalnej lyżki do wykrawania kulek, można jednak pokroić go nawet w kostkę. Po pokrojeniu umieśc kawałki w sitku i poczekaj az sok ścieknie, następnie umieść kawałki melona w zamrażarce, najlepiej na tacy, by się nie posklejały. Gdy ciasto ostygnie, wstaw je razem z formą do zamrażarki na kilka minut, dzięki temu lody się nie rozpuszczą. Wyjmij z zamrażarki i wypełnij ciasto lodami, na nich ułóż melona.
    Trzymaj w zamrażarce, wyjmij 10 minut przed podaniem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. świetny przepis takiej tarty nie jadłam, wygląda bardzo zachęcająco:) będę zaglądać,widzę tutaj dużo ciekawych przepisów, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer