Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Czekoladowa tarta z mlekiem kokosowym



     Musiałem upiec jakieś ciasto. w szafce znalazłem mleko kokosowe, wyszła mi bardzo
czekoladowa, niezbyt słodka tarta z lekkim posmakiem kokosowym. Pieczony krem przypominający nieco zastygły budyń i czekoladowa polewa nasycają czekoladą już po małym kawałku Tarta świetnie pasowałaby do słodkich, świeżych owoców.

    Do ciasta potrzebujesz:

 - 250g mąki
 - 120g masła
 - 60g cukru
 - 1 jajka
 - szczypty soli
 - łyżeczki śmietany

    Do nadzienia:

 - puszki mleka kokosowego 400g
 - 250g czekolady gorzkiej
 - 40g cukru 
 - 2 jajek
 - 2 łyżek amaretto


    Zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki z pokrojonym cienko masłem. Ugniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Rozwałkuj je cienko i umieść na natłuszczonej formie. Włóż do lodówki na pół godziny, przekłuj dno widelcem. Piecz do zarumienienia w około 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Puszkę mleka bez 2 łyżek podgrzej w misce ustawionej nad gotującą się wodą. Do mleka dodaj połamane 200g czekolady. Zdejmij miskę z ognia. Wymieszaj mleko z czekoladą. Odstaw do ostygnięcia. Jajka wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Gdy roztopiona czekolada ostygnie wymieszaj ją z jajkami i amaretto. Wylej masę na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, na 20 minut. Resztę mleka podgrzej i wymieszaj z 50g czekolady. Gdy czekolada się rozpuści pokryj powstałą polewą upieczone ciasto. Odstaw do ostygnięcia. Najlepiej smakuje schodzone w lodówce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Od dłuższego czasu szukam przepisu na tarte z mlekiem kokosowym, które zalega w mojej szafce. Twój przepis to chyba będzie ten! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) Tylko potrzymaj tarte w lodowce, wtedy bedzie idealna

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam w posiadaniu troszkę mniej czekolady i robiłam na tarcie otrębowej, ale i tak wyszła przepyszna! :D Masz rację, po schłodzeniu w lodówce jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna!! Zmodyfikowałam przepis poprzez dodanie bananów i kokosu :) https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/q84/996046_502557063175711_154487193_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiona, zjedzona, komplementy uzbierane, dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer