Zaczął się sezon truskawek w znośnych cenach, więc czas na truskawkowe ciasto. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, w końcu to czekolada truskawki i bita śmietana.
Potrzebujesz
- 1 paczki ciasta francuskiego
- 200g truskawek
- 270ml śmietany 30%
- 100g czekolady, najlepiej pół na pół gorzkiej i mlecznej
- łyżki cukru
Ciasto francuskie umieść w formie do tarty, jeśli jest za wąskie przetnij je i połącz dwa kawałki, nakłuj je w kilku miejscach, by nie zrobiły się pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C piekarniku z termoobiegiem.
70ml śmietany podgrzej do zagotowania, zdejmij z ognia i wrzuć czekoladę. Po chwili wymieszaj i tak uzyskany ganache odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę nim nałożysz na nie ganache, może być nieco ciepłe, ale nie gorące. Gdy zupełnie ostygnie ułóż na nim przekrojone na pół truskawki. Ubij resztę śmietany z cukrem i udekoruj nią ciasto
Smacznego!!!
Potrzebujesz
- 1 paczki ciasta francuskiego
- 200g truskawek
- 270ml śmietany 30%
- 100g czekolady, najlepiej pół na pół gorzkiej i mlecznej
- łyżki cukru
Ciasto francuskie umieść w formie do tarty, jeśli jest za wąskie przetnij je i połącz dwa kawałki, nakłuj je w kilku miejscach, by nie zrobiły się pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C piekarniku z termoobiegiem.
70ml śmietany podgrzej do zagotowania, zdejmij z ognia i wrzuć czekoladę. Po chwili wymieszaj i tak uzyskany ganache odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę nim nałożysz na nie ganache, może być nieco ciepłe, ale nie gorące. Gdy zupełnie ostygnie ułóż na nim przekrojone na pół truskawki. Ubij resztę śmietany z cukrem i udekoruj nią ciasto
Smacznego!!!
tego szukałam, zabieram się do pracy, opiszę efekty ! Dziękuje za inspiracje i podpowiedz
OdpowiedzUsuń