Crème Pâtissière to francuski krem, którego przygotowanie przypomina gotowanie budyniu, smakue doskonale w połączeniu z owocami. Do tarty można dodać innych miękkich owoców podgotowanych z cukrem lub wziętych ze słoika.
Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem na tartę jogurtowo-jabłkową, możesz dodać do ciasta łyżkę miodu.
Do kremu potrzebujesz:
- pół litra mleka
- 4 zółtek
- 150g cukru
- jednego cukru waniliowego
- 30g mąki pszennej
- szczypty soli
Zacznij od zagotowania mleka z cukrem waniliowym i solą. Cukier utrzyj z żółtkami na jednolitą białą masę, dodaj mąki i ponownie utrzyj.
Gorące mleko powoli wlewaj do utartych żółtek nieustannie mieszając ręcznie, uzyskaną miksturę umieść w garnku i podgrzewaj mieszając, aż do zgęstnienia.
Tak przygotowany krem ostudź.
Kruche ciasto piecz przez 20 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Później rozsmaruj na nim warstwę owoców, na nią wylej krem i tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!!!
genialne! zrobiłam i wyszło! :)
OdpowiedzUsuń