Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Smażone pierogi z farszem kurczakowo - szpinakowym

    Postanowiłem zrobić dziś pierogi, wypróbowałem polecony mi przepis na ciasto i jestem całkiem zadowolony. Polecam.


    Do ciasta na 10 pierogów potrzebujesz:

- 200ml śmietany
- mąki pszennej tyle, ile zabierze
- szczypty soli

    Do farszu :

- 200g piersi z kurczaka
- pół paczki mrożonego szpinaku ze śmietaną
- 3 ząbków czosnku
- 1 cebuli
- soli i pieprzu

    Zacznij od pokrojenia kurczaka na małe kawałki, przypraw go solą i pieprzem i usmaż na średnim ogniu. Gdy mięso będzie gotowe, zmniejsz gaz i wrzuć na patelnię szpinak i pokrojoną w kostkę cebulę. Wyciśnij czosnek i dodaj do farszu,  Duś, aż szpinak się rozpuści i mieszaj. Farsz powinien zagęścić się w kilka minut. Zdejmij go wtedy z ognia i pozwól mu ostygnąć.
 
    Ciasto uzyskasz mieszając śmietanę z mąką,
dodawaj ją stopniowo i wyrabiaj ciasto. Jest dobre, gdy po wyrobieniu przestanie być lepkie. Wtedy rozwałkuj je i wytnij w nim kółka. Do każdego pierożka nałóż nieco farszu, nie za dużo, bo nie będziesz mógł go zamknąć. Złóż na pół i nieco zwilż brzegi, potem złącz je i ściśnij; upewnij się, że dobrze się skleiło, inaczej farsz wypłynie na patelnię. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pierożki, smaż z obu stron do zarumienienia.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Dobrym sposobem przyrządzenia pierogów, które same w sobie, z racji tego, że są daniem mącznym, są dość kaloryczne, jest pieczenie ich w piekarniku zamiast smażenia (poza tym ciasto chłonie tłuszcz :P )
    Wystarczy wziąć blachę, położyć na niej arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, pędzelkiem posmarować ją olejem, ułożyć pierogi, je także posmarować pędzelkiem, wtedy upieką się na piękny złoty kolor a będą smaczniejsze i lżejsze. No i opona na brzuchu nie będzie taka duża :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Poza tym naprawdę świetny blog i masa inspirujących przepisów ^^

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer