Kilka dni temu moja kuchnia wzbogaciła się o silikonową foremkę do minimuffinów, czas więc ją wypróbować. Nie używałem papilotek, gdyż dzięki temu że foremka jest z silikonu, nie ma ryzyka że ciasto się do niej przyklei.
Do 20 minimuffinów potrzebujesz:
- 65g masła
-120ml mleka
- 1 jajka
- 130g mąki
- 70g cukru
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- szczypty soli
- 60g pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady
-2 kropel aromatu waniliowego
- cukru waniliowego do posypania
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce, masło roztop i ostudź. Czekoladę pokrój na kawałki. W drugiej misce wymieszaj jajko, mleko i aromat. Następnie połącz wszystkie składniki i wymieszaj, jednak nie mieszaj zbyt długo bo muffiny stracą wtedy swoją
konsystencję.
Nałóż ciasto do foremki do pełna, posyp cukrem waniliowym i piecz w 190 stopniach C z termoobiegiem. Minimuffiny powinny być gotowe po około 18 minutach, najlepiej nakłuć jednego wykałaczką i sprawdzić czy wychodzi czysta.Muffiny smakują najlepiej na ciepło, wtedy czekolada w nich jest lekko płynna i aromatyczna.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer