Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Strudel jabłkowo - bakaliowy


    Kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Ciasto dobre dla tych, którzy unikają cukru - używa się go tylko do posypania strudla.



    Do ciasta potrzebujesz:

- 300g mąki
- pół szklanki wody
- 50g masla

    Do nadzienia potrzebujesz:


- 100g posiekanych migdałów
- 75g rodzynek sułtańskich namoczonych w wodzie z wódką (pół na pół)
- 75g posiekanych orzechów włoskich
- 1kg jabłek
- łyżeczki cynamonu
- łyżki skórki z cytryny
- łyżki skórki z pomarańczy
- soku z połowy cytryny

    Poza tym:

- 100g masła
- 4 łyżeczek bułki tartej
- łyżeczki cynamonu

    Roztop masło, dodaj do niego mąkę i wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj i odstaw na pół godziny.
    Pokrój wydrążone jabłka w drobne plasterki, polej je sokiem  cytryny by nie ściemniały. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
    Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy, najlepiej zrobić to rozwałkowując ciasto na posypanym mąką papierze do pieczenia o rozmiarze blachy. Roztop 50g masła, posmaruj ciasto i posyp je bułką tartą. Na cieście rozłóż nadzienie zostawiając około 4 cm marginesu na brzegach ciasta. Załóż boczne brzegi na farsz, zacznij zwijać ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia. Ciasto jest cienkie i delikatne dlatego należy zachować ostrożność. Zrolowane ciasto posmaruj kolejnymi 50g roztopionego masła, posyp je cynamonem i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, bez termoobiegu.
    Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Strudel smakuje najlepiej następnego dnia.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer