Zbliża się tłusty czwartek :) Czas zaszaleć!
Polecam pyszne oponki z lukrem.
Do przygotowania około 12 oponek potrzebujesz:
- 150g mąki
- 200ml wody
- 4 jajek
- 70g masła
- szczypty soli
- papieru do piczenia
- oleju do smażenia
Lukier pomarańczowy:
- pół szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Masło, wodę i sól umieść w garnku i zagotuj. Gdy masło się rozpuści używając miksera stopniowo wmieszaj w mąkę nie zdejmując garnka z palnika. Następnie wbijaj w masę po jednym jajku nieustannie mieszając. Miksuj aż ciasto zrobi się bardzo gęste. Będziesz je wyciskać przez szprycę, musi więc mieć odpowiednią do tego konsystencję. Gdy ciasto będzie gotowe odstaw je by trochę ostygło. W tym czasie przygotuj papier do pieczenia. Wytnij z niego kwadraty nieco większe niż wielkości pożądanych oponek. Na dwie potrzebny będzie jeden kwadrat. Używając szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki wyciśnij na kwadracie potrójny okrąg tak, by nie dotykał do brzegów papieru. W małym garnku rozgrzej olej, musi być go dość dużo by oponki pływały. Gdy olej będzie gorący umieść w nim ciasto przyklejone do papieru, papierem do góry. Po chwili oponka odklei się od papieru, na którego drugiej stronie powtórz procedurę. Smaż jedną oponkę na raz pilnując by zbytnio się nie przypiekła. Po usmażeniu przenieś oponkę na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi, które odsączą nadmiar tłuszczu. Ostudź.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Lukier powinien być dość rzadki tak, by nieco spływał po nałożeniu. Przygotuj blachę i postaw na niej kratkę, na której będą ociekać posmarowane lukrem oponki. Jeśli zastąpisz część cukru pudru glukozą uzyskasz ładniejszy, bielszy lukier.
Smacznego!
Polecam pyszne oponki z lukrem.
Do przygotowania około 12 oponek potrzebujesz:
- 150g mąki
- 200ml wody
- 4 jajek
- 70g masła
- szczypty soli
- papieru do piczenia
- oleju do smażenia
Lukier pomarańczowy:
- pół szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Masło, wodę i sól umieść w garnku i zagotuj. Gdy masło się rozpuści używając miksera stopniowo wmieszaj w mąkę nie zdejmując garnka z palnika. Następnie wbijaj w masę po jednym jajku nieustannie mieszając. Miksuj aż ciasto zrobi się bardzo gęste. Będziesz je wyciskać przez szprycę, musi więc mieć odpowiednią do tego konsystencję. Gdy ciasto będzie gotowe odstaw je by trochę ostygło. W tym czasie przygotuj papier do pieczenia. Wytnij z niego kwadraty nieco większe niż wielkości pożądanych oponek. Na dwie potrzebny będzie jeden kwadrat. Używając szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki wyciśnij na kwadracie potrójny okrąg tak, by nie dotykał do brzegów papieru. W małym garnku rozgrzej olej, musi być go dość dużo by oponki pływały. Gdy olej będzie gorący umieść w nim ciasto przyklejone do papieru, papierem do góry. Po chwili oponka odklei się od papieru, na którego drugiej stronie powtórz procedurę. Smaż jedną oponkę na raz pilnując by zbytnio się nie przypiekła. Po usmażeniu przenieś oponkę na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi, które odsączą nadmiar tłuszczu. Ostudź.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Lukier powinien być dość rzadki tak, by nieco spływał po nałożeniu. Przygotuj blachę i postaw na niej kratkę, na której będą ociekać posmarowane lukrem oponki. Jeśli zastąpisz część cukru pudru glukozą uzyskasz ładniejszy, bielszy lukier.
Smacznego!
uwielbiam takie pączki i też je robię :))) najlepiej upiec i rozdać rodzinie i znajomym, bo zjedzenie większej ilości pozostawia skutki uboczne :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze kolejnych fajnych pomysłów :))
Olinka - Smakowy Raj
A ja właśnie skończyłam robić te pączusie hiszpańskie ;D
OdpowiedzUsuńAle pyszności, ja zaczynam robić rogaliki migdałowe(kuchnia lidla), a jutro prawdziwe obżarstwo:)
OdpowiedzUsuńWygladaj przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń