Naszła mnie ochota na kotlety. Do sklepu, jak zwykle, nie chciało mi się iść. Wykorzystałem więc mrożony szpinak, ugotowałem kilka ziemniaków w mundurkach i obiad z głowy :) Otręby są bardzo zdrowe, więc warto się do nich przekonać.
Do przygotowania kotletów potrzebujesz:
- 300g ziemniaków
- 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- średniej wielkości cebuli
- jajka
- 2 ząbków czosnku
- otrąb pszennych
- bułki tartej
- soli, pieprzu, papryki
- natki pietruszki
- oleju do smażenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, gdy wystygną obierz i ugnieć. Szpinak wrzuć na patelnie z odrobiną oleju. Poczekaj aż szpinak się rozmrozi a woda zacznie odparowywać, dodaj dwa ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu aż woda zupełnie odparuje, następnie ostudź. Zeszklij cebulę i poczekaj aż wystygnie. Szpinak, cebulę i ziemniaki umieść w misce, dodaj jajko i zacznij wyrabiać masę. Dosyp pięć łyżek otrąb i bułkę tartą w takiej ilości, by wyrabiana masa dała się formować i nie kleiła do rąk. Dodaj pietruszkę i przyprawy do smaku. Uformuj kotlety i obtocz je w otrębach, obtrząśnij z ich nadmiaru i smaż aż panierka zrobi się złotawo-brązowa.
Smacznego!
jak można zastąpić jajka? wygląda apetycznie, ale nie jem jajek
OdpowiedzUsuńMożna zamienić jajko na tarte tofu. Co do ilości to trudno mi powiedzieć, dałbym 1/3 kostki.
OdpowiedzUsuń