Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z kwaśną śmietaną i truskawkami

    Dzisiejsza tarta jest skutkiem spadku poziomu cukru i zawartości lodówki. Wszystko wspaniale się połączyło tworząc kolejny świetny i prosty przepis.



    Do kruchego ciasta potrzebujesz:

 - 250g mąki
 - 125g masła
 - 60g cukru
 - 60ml wody
 - małego jajka
 - szczypty soli

    Masło pokrój na cienkie plasterki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto w razie potrzeby dodaj nieco wody lub mąki by uzyska elastyczne, nie klejące się ciasto, Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i umieść je w natłuszczonej formie. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp groch. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem przez 15 minut, po tym czasie usuń papier z grochem, przekłuj ciasto w kilku miejscach używając widelca i piecz je dalej aż spód będzie upieczony (około 10 minut) następnie wyjmij z piekarnika.

    Do nadzienia:

 - 330ml śmietany 18%
 - 2 jajek
 - pół kubka mrożonych truskawek, wcześniej rozmrożonych.
 - 70g + łyżki cukru pudru
 - szczypty soli

    Z truskawek odlej sok powstały w czasie ich roztapiania. Używając blendera zmiel truskawki z łyżką cukru pudru i odstaw. Śmietanę, resztę cukru i 2 żółtka wymiksuj z dodatkiem 2 łyżek soku z truskawek odlanego wcześniej z kubka. Białka ubij na sztywną pianę. Tuż przed nałożeniem na podpieczony spód dodaj białka do masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Tak uzyskaną masę wylej na kruche ciasto, następnie używając łyżeczki rozprowadź zmiksowane truskawki w formie wzorków na cieście. Piecz ciasto przez 15-20 minut w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia i ścięcia, Masa powinna się nieco unieść, po ostygnięciu jej poziom się wyrówna.  Po upieczeniu ostudź przed podaniem.

Smacznego!

    

3 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer