Moja ulubiona śliwka jest obwieszona owocami, grzechem byłoby nie wykorzystanie ich do jakiegoś pysznego ciasta;) Nie wiem jaka to odmiana śliwki, rośnie dziko w ogrodzie, nie jest tak twarda i zwarta jak węgierka, miąższ jest raczej nieco wodnisty i słodki.
Do przygotowania tarty potrzebujesz:
- 200g mąki
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
- odrobiny śmeitany/mleka jeśli ciasto będzie zbyt suche
- 15 śliwek
- 4 łyżeczek mąki
- 4 łyżeczek cukru
Do kruszonki:
- 200g cukru
- 100g mąki
- 100g masła
Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj, umieść w natłuszczonej formie do tarty dociskając ciasto do ścianek, umieść w lodówce na pół godziny. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i piecz w nim ciasto. najlepiej wyłożone papierem do pieczenia i wysypane grochem, jeśli nie, to przekłute widelcem w kilku miejscach na dnie.
Ciasto powinno się piec aż do lekkiego zarumienienia, nie przypiecz go zbytnio, gdyż będzie się jeszcze piekło ze śliwkami. Śliwki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj połówki śliwek z mąką i cukrem. Składniki na kruszonkę umieść w misce i ugniataj palcami aż powstaną grudki a na dnie nie zostanie mąka. Kruchy spód wyłóż śliwkami i posyp kruszonką.
Piecz przez 20-25 minut aż kruszonka się nieco zarumieni. Podawaj ciasto lekko przestudzone, gdyż śliwki stygnąc zaczną puszczać soki, nie psuje to jednak smaku w najmniejszym nawet stopniu, po prostu wygląda mniej efektownie ;)
Smacznego!
-
Do przygotowania tarty potrzebujesz:
- 200g mąki
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
- odrobiny śmeitany/mleka jeśli ciasto będzie zbyt suche
- 15 śliwek
- 4 łyżeczek mąki
- 4 łyżeczek cukru
Do kruszonki:
- 200g cukru
- 100g mąki
- 100g masła
Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj, umieść w natłuszczonej formie do tarty dociskając ciasto do ścianek, umieść w lodówce na pół godziny. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i piecz w nim ciasto. najlepiej wyłożone papierem do pieczenia i wysypane grochem, jeśli nie, to przekłute widelcem w kilku miejscach na dnie.
Ciasto powinno się piec aż do lekkiego zarumienienia, nie przypiecz go zbytnio, gdyż będzie się jeszcze piekło ze śliwkami. Śliwki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj połówki śliwek z mąką i cukrem. Składniki na kruszonkę umieść w misce i ugniataj palcami aż powstaną grudki a na dnie nie zostanie mąka. Kruchy spód wyłóż śliwkami i posyp kruszonką.
Piecz przez 20-25 minut aż kruszonka się nieco zarumieni. Podawaj ciasto lekko przestudzone, gdyż śliwki stygnąc zaczną puszczać soki, nie psuje to jednak smaku w najmniejszym nawet stopniu, po prostu wygląda mniej efektownie ;)
Smacznego!
-
rewelacja, co za zdolny kucharz!
OdpowiedzUsuńwidzialam niedawno na FB ciasto ze sliwkami bez masla.z dodatk.oleju.Gdzie mozna je znalezc? Na blogu nie znalazlam a chcialabym upiec na niedziele..
OdpowiedzUsuń