Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Polarbröd z razową mąką żytnią, czyli szwedzkie chlebki

    Szwedzkich fascynacji ciąg dalszy!
Tym razem typowe dla Szwecji pieczywo.
 Bardzo przyjemnie pracuje się na ciescie drożdżowym, polecam dla odprężenia.
   
    Do przygotowania kolkunastu chlebków potrzebujesz:

 - 1000ml mąki pszennej typu powyżej 600
 - 500ml mąki żytniej razowej
 - 500ml ciepłej wody
 - 70g drożdży
 - 70ml oleju
 - 4 łyżek ljus sirap (można go zastąpić sztucznym miodem)
 - łyżeczki soli



    Zagnieć wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 50 stopni i otwórz drzwiczki, by trochę przestygł. Wyrobioone ciasto umieść w piekarniku i zostaw na pół godziny, zagnieć ponowinie ciasto i znów włóż do piekarnika na pół godzin.
    Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na posypany mąką blat. uformuj wałec, który pokrój na kilkanaście równych plastrów. Każdy z plastrów rozpłaszcz rzucając nim kilka razy o blat, następnie wyrównaj do okrągłego kształtu i nakłuj widelcem z obu stron tworząc na chlebkach wzorek. Pozwól chlebkom wyrastać przez przynajmneij 10 minut.
    Ustaw piekarnik na 250 stopni z grzałką od góry i dołu. Na środkowej półce umieść blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozwól blasze się rozgrzać. Na na blachę wrzucaj po dwa, trzy chlebki i piecz przez 3 minuty, po tym czasie odwróć je i piecz kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika zawiń chlebki w ściereczkę i umieść na kratce do ostygnięcia. Moje pokroiłem na ćwiartki i rozciąłem w środku, jak bułki do kebaba.





  
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Ola w domu, a Mareczek kusi, może jutro taki chlebek sobie upieczemy ......

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czy dalo by rade upiec te "polary" w zdrowszej wersji z zastapieniem maki pszennej jakas pelnoziarnista?? orkiszowa??? mieszkam w Norwegii i te chlebki sa bardzo popularne i jest dostepna wersja RUG najciemniejsza wlasnie z maki zytniej...

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer