Szwedzkich fascynacji ciąg dalszy!
Tym razem typowe dla Szwecji pieczywo.
Bardzo przyjemnie pracuje się na ciescie drożdżowym, polecam dla odprężenia.
Do przygotowania kolkunastu chlebków potrzebujesz:
Zagnieć wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 50 stopni i otwórz drzwiczki, by trochę przestygł. Wyrobioone ciasto umieść w piekarniku i zostaw na pół godziny, zagnieć ponowinie ciasto i znów włóż do piekarnika na pół godzin.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na posypany mąką blat. uformuj wałec, który pokrój na kilkanaście równych plastrów. Każdy z plastrów rozpłaszcz rzucając nim kilka razy o blat, następnie wyrównaj do okrągłego kształtu i nakłuj widelcem z obu stron tworząc na chlebkach wzorek. Pozwól chlebkom wyrastać przez przynajmneij 10 minut.
Ustaw piekarnik na 250 stopni z grzałką od góry i dołu. Na środkowej półce umieść blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozwól blasze się rozgrzać. Na na blachę wrzucaj po dwa, trzy chlebki i piecz przez 3 minuty, po tym czasie odwróć je i piecz kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika zawiń chlebki w ściereczkę i umieść na kratce do ostygnięcia. Moje pokroiłem na ćwiartki i rozciąłem w środku, jak bułki do kebaba.
Do przygotowania kolkunastu chlebków potrzebujesz:
- 1000ml mąki pszennej typu powyżej 600
- 500ml mąki żytniej razowej
- 500ml ciepłej wody
- 70g drożdży
- 70ml oleju
- łyżeczki soli
Zagnieć wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 50 stopni i otwórz drzwiczki, by trochę przestygł. Wyrobioone ciasto umieść w piekarniku i zostaw na pół godziny, zagnieć ponowinie ciasto i znów włóż do piekarnika na pół godzin.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na posypany mąką blat. uformuj wałec, który pokrój na kilkanaście równych plastrów. Każdy z plastrów rozpłaszcz rzucając nim kilka razy o blat, następnie wyrównaj do okrągłego kształtu i nakłuj widelcem z obu stron tworząc na chlebkach wzorek. Pozwól chlebkom wyrastać przez przynajmneij 10 minut.
Ustaw piekarnik na 250 stopni z grzałką od góry i dołu. Na środkowej półce umieść blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozwól blasze się rozgrzać. Na na blachę wrzucaj po dwa, trzy chlebki i piecz przez 3 minuty, po tym czasie odwróć je i piecz kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika zawiń chlebki w ściereczkę i umieść na kratce do ostygnięcia. Moje pokroiłem na ćwiartki i rozciąłem w środku, jak bułki do kebaba.
Smacznego!
Ola w domu, a Mareczek kusi, może jutro taki chlebek sobie upieczemy ......
OdpowiedzUsuńwitam, czy dalo by rade upiec te "polary" w zdrowszej wersji z zastapieniem maki pszennej jakas pelnoziarnista?? orkiszowa??? mieszkam w Norwegii i te chlebki sa bardzo popularne i jest dostepna wersja RUG najciemniejsza wlasnie z maki zytniej...
OdpowiedzUsuń