Zamrożone borówki znalazły idealne zastosowanie - muffiny borówkowe. Znikają jeden za drugim! Dobrze, że upiekłem 24:)
Do upieczenia 24 sztuk potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki
- 1 szklanki cukru
- 2 jajek
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 3 łyżek jogurtu
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Do upieczenia 24 sztuk potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki
- 1 szklanki cukru
- 2 jajek
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 3 łyżek jogurtu
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mrożonych lub świeżych borówek
- cukru pudru do posypania
Suche składniki wymieszaj w dużej misce, do nich dodaj mokre składniki i wymieszaj ciasto by pozbyć się grudek. Jednak nie przesadzaj, gdyż zbyt dobrze wymieszane ciasto nie da dobrych muffinów.
Do ciasta dodaj borówki, jeśli używasz mrożonych nie rozmrażaj ich przed dodaniem! Tak przygotowane ciasto nałóż do papierków umieszczonych w formie do muffinów. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu muffinów posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
- cukru pudru do posypania
Suche składniki wymieszaj w dużej misce, do nich dodaj mokre składniki i wymieszaj ciasto by pozbyć się grudek. Jednak nie przesadzaj, gdyż zbyt dobrze wymieszane ciasto nie da dobrych muffinów.
Do ciasta dodaj borówki, jeśli używasz mrożonych nie rozmrażaj ich przed dodaniem! Tak przygotowane ciasto nałóż do papierków umieszczonych w formie do muffinów. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu muffinów posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
borówki! czemu mam za mały zamrażalnik na wakacyjne zapasy? ;(
OdpowiedzUsuńMoi rodzice mają wolnostojącą zamrażarkę a w niej same cuda:) U siebie za dużych zapasów też nie mogę zrobić:(
Usuń