Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Chińskie placki ze szczypiorkiem - Cong You Bing

    Bardzo fajna przekąska, idealna propozycja na lunch albo wizytę znajomych. Te tradycyjne chińskie placki są bardzo proste do przygotowania i tanie, Zobaczyłem ich zdjęcie i stwierdziłem, że muszę je przygotować. Do tych placków idealnie pasuje błyskawiczny sos z imbirem.



   Do przygotowania 6 placków potrzebuejsz:

 - 2 szklanek mąki
 - 3/4 szklanki wrzątku + 2 łyżek zimnej wody
 - 1 łyżki oleju sezamowego + trochę do posmarowania placków
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 3 łyżek uprażonego czarnego sezamu
 - szczypiorku z 3 cebul

 - oleju do smażenia

    Do sosu :

 - 2,5 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżek sosu worcestershire
 - 1 łyżki octu ryżowego
 - 1,5 łyżki cukru
 - 1/2 łyżeczki płatków chili / posiekanego chili
  - 3 łyżek posiekanego szczypioru
 - 1 łyżeczki startego imbiru
 - 1 łyżki uprażonego czarnego sezamu
 - 1 łyżki podgrzanego oleju sezamowego

     Mąkę zalej wrzątkiem i gdy trochę przestygnie zacznij wyrabiać ciasto, dolej zimnej wody, oleju, soli wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw przykryte ciasto na pół godziny, po tym czasie podziel je na 6 kulek.
    Rozwałkuj płasko jedną kulkę, następnie zwiń ją na kształt cygara, zwiń w kształt ślimaka. Ponownie rozwałkuj, posmaruj cienko olejem, posyp na wierzchu posiekanym szczypiorkiem z połowy cebuli i połową łyżeczki sezamu. Znów zwiń ciasto w kształt cygara, następnie ślimaka i ponownie rozwałkuj na grubość około 1cm.


    Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do zezłocenia z obu stron, lepiej przewracać kilka razy a nie czekać aż z jednej strony placek będzie gotowy a z drugiej zupełnie surowy. Odstaw na kratkę do ocieknięcia, dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. To samo zrób z pozostałymi częściami ciasta.
    By zrobić sos połącz wszystkie składniki i mieszaj aż cukier się rozpuści.
    Placki pokrój na 4 części, podawaj jeszcze ciepłe z sosem.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Wyglądają super. A mąka musi być przenna, czy można ją zastąpić jakąś inną? ;>
    Ps. Dzięki Mareczek za przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej:) Mąka powinna być pszenna. Pewnie wiesz, że różne mąki inaczej reagują na wodę i uzyskanie dobrej proporcji wymagałoby trochę czasu i prób.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam sceptyczna co do tych placuszków, ale namówił mnie syn i przyznam że były pyszne. A, no i użyłam mąkę pszenną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Czasem warto spróbować czegoś nietuzinkowego :)

      Usuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer