Bardzo fajna przekąska, idealna propozycja na lunch albo wizytę znajomych. Te tradycyjne chińskie placki są bardzo proste do przygotowania i tanie, Zobaczyłem ich zdjęcie i stwierdziłem, że muszę je przygotować. Do tych placków idealnie pasuje błyskawiczny sos z imbirem.
Do przygotowania 6 placków potrzebuejsz:
- 2 szklanek mąki
- 3/4 szklanki wrzątku + 2 łyżek zimnej wody
- 1 łyżki oleju sezamowego + trochę do posmarowania placków
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżek uprażonego czarnego sezamu
- szczypiorku z 3 cebul
- oleju do smażenia
Do sosu :
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżek sosu worcestershire
- 1 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki płatków chili / posiekanego chili
- 3 łyżek posiekanego szczypioru
- 1 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżki uprażonego czarnego sezamu
- 1 łyżki podgrzanego oleju sezamowego
Mąkę zalej wrzątkiem i gdy trochę przestygnie zacznij wyrabiać ciasto, dolej zimnej wody, oleju, soli wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw przykryte ciasto na pół godziny, po tym czasie podziel je na 6 kulek.
Rozwałkuj płasko jedną kulkę, następnie zwiń ją na kształt cygara, zwiń w kształt ślimaka. Ponownie rozwałkuj, posmaruj cienko olejem, posyp na wierzchu posiekanym szczypiorkiem z połowy cebuli i połową łyżeczki sezamu. Znów zwiń ciasto w kształt cygara, następnie ślimaka i ponownie rozwałkuj na grubość około 1cm.
Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do zezłocenia z obu stron, lepiej przewracać kilka razy a nie czekać aż z jednej strony placek będzie gotowy a z drugiej zupełnie surowy. Odstaw na kratkę do ocieknięcia, dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. To samo zrób z pozostałymi częściami ciasta.
By zrobić sos połącz wszystkie składniki i mieszaj aż cukier się rozpuści.
Placki pokrój na 4 części, podawaj jeszcze ciepłe z sosem.
Smacznego!
Do przygotowania 6 placków potrzebuejsz:
- 2 szklanek mąki
- 3/4 szklanki wrzątku + 2 łyżek zimnej wody
- 1 łyżki oleju sezamowego + trochę do posmarowania placków
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżek uprażonego czarnego sezamu
- szczypiorku z 3 cebul
- oleju do smażenia
Do sosu :
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżek sosu worcestershire
- 1 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili / posiekanego chili
- 3 łyżek posiekanego szczypioru
- 1 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżki uprażonego czarnego sezamu
- 1 łyżki podgrzanego oleju sezamowego
Rozwałkuj płasko jedną kulkę, następnie zwiń ją na kształt cygara, zwiń w kształt ślimaka. Ponownie rozwałkuj, posmaruj cienko olejem, posyp na wierzchu posiekanym szczypiorkiem z połowy cebuli i połową łyżeczki sezamu. Znów zwiń ciasto w kształt cygara, następnie ślimaka i ponownie rozwałkuj na grubość około 1cm.
Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do zezłocenia z obu stron, lepiej przewracać kilka razy a nie czekać aż z jednej strony placek będzie gotowy a z drugiej zupełnie surowy. Odstaw na kratkę do ocieknięcia, dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. To samo zrób z pozostałymi częściami ciasta.
By zrobić sos połącz wszystkie składniki i mieszaj aż cukier się rozpuści.
Placki pokrój na 4 części, podawaj jeszcze ciepłe z sosem.
Smacznego!
Wyglądają super. A mąka musi być przenna, czy można ją zastąpić jakąś inną? ;>
OdpowiedzUsuńPs. Dzięki Mareczek za przepisy ;)
Hej:) Mąka powinna być pszenna. Pewnie wiesz, że różne mąki inaczej reagują na wodę i uzyskanie dobrej proporcji wymagałoby trochę czasu i prób.
OdpowiedzUsuńByłam sceptyczna co do tych placuszków, ale namówił mnie syn i przyznam że były pyszne. A, no i użyłam mąkę pszenną :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Czasem warto spróbować czegoś nietuzinkowego :)
Usuń