Szczerze przyznam, że tak dobrych domowych lodów nie jadłem. Smakują jak drogie lody ze sklepu, nie zawierają jednak żadnej chemii i polepszaczy smaku. Mają idealną konsystencję - nie zamarzają na kość, nie rozpływają się od razu, są puszyste i pyszne. A co najlepsze - bajecznie proste do przygotowania. Aby stworzyć ten przepis ulepszyłem podesłany mi przepis z lat 70-tych.
Do przygotowania dużej ilości lodów (na moje oko dwa pudełka po lodach) potrzebujesz:
- 5 jajek (zawsze przelewam wrzątkiem)
- 600ml śmietanki 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 100g dobrej gorzekiej czekolady
- łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypty soli
Zacznij od zagotowania 100ml śmietany, do niej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj. Czekolada rozpuści się w śmietanie. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z solą na sztywną pianę, dodaj pół szklanki cukru pudru i dalej ubijaj, aż połączy się z pianą. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru aż powstanie białawy, puszysty i sztywny kogiel-mogiel. Pozostałe 500ml śmietany ubij z połową szklanki cukru pudru na sztywną pianę. Do śmietany dodaj ubite białka. Następnie większość ostudzonej już czekolady (zostaw ze dwie łyżki) wymieszaj z koglem-moglem. Dodaj kogiel-mogiel do śmietany i białek, wymieszaj delikatnie łyżką tak, aby powstała jednolita masa.
Przełóż lody do pojemnika w którym będziesz je mrozić - koniecznie zamykanego (użyłem naczynia żaroodpornego). Na koniec do lodów dodaj resztę czekolady i wsyp kawę rozpuszczalną. Wymieszaj niedokładnie, tak, żeby stworzyć zawijasy. Schowaj do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin, zależnie od kształtu naczynia i temperatury w zamrażarce. Im płytsze naczynie, tym szybciej lody będą gotowe.
Do przygotowania dużej ilości lodów (na moje oko dwa pudełka po lodach) potrzebujesz:
- 5 jajek (zawsze przelewam wrzątkiem)
- 600ml śmietanki 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 100g dobrej gorzekiej czekolady
- łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypty soli
Zacznij od zagotowania 100ml śmietany, do niej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj. Czekolada rozpuści się w śmietanie. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z solą na sztywną pianę, dodaj pół szklanki cukru pudru i dalej ubijaj, aż połączy się z pianą. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru aż powstanie białawy, puszysty i sztywny kogiel-mogiel. Pozostałe 500ml śmietany ubij z połową szklanki cukru pudru na sztywną pianę. Do śmietany dodaj ubite białka. Następnie większość ostudzonej już czekolady (zostaw ze dwie łyżki) wymieszaj z koglem-moglem. Dodaj kogiel-mogiel do śmietany i białek, wymieszaj delikatnie łyżką tak, aby powstała jednolita masa.
Przełóż lody do pojemnika w którym będziesz je mrozić - koniecznie zamykanego (użyłem naczynia żaroodpornego). Na koniec do lodów dodaj resztę czekolady i wsyp kawę rozpuszczalną. Wymieszaj niedokładnie, tak, żeby stworzyć zawijasy. Schowaj do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin, zależnie od kształtu naczynia i temperatury w zamrażarce. Im płytsze naczynie, tym szybciej lody będą gotowe.
Smacznego!
Będę robił te lody:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia, nie będziesz żałował :)
OdpowiedzUsuńjak dlugo mozna takie lody przechowywac w zamrazarce?
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają mam nadzieję, że mi wyjdą :)
OdpowiedzUsuńZrob zgodnie z przepisem, wszystko wyjdzie pyszne! :) pozdrawiam i powodzenia
UsuńA ile należy dodać tej kawy rozpuszczalnej?
OdpowiedzUsuńŁyżeczkę, tak jak w przepisie 😉
UsuńŚwietnie wyszły te lody ;) Faktycznie puszyste.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJednak takie z maszyny są lepsze. A wcale nie kosztuje majątku, na https://www.oleole.pl/urzadzenia-do-lodow-i-jogurtow.bhtml widziałam za sensowne pieniądze. Mają też takie do jogurtów. Ceny różne, te większe maszyny mieszczą w pojemniku nawet 2 litry lodów. Można na raz dość sporą porcję przygotować.
OdpowiedzUsuńWygląda super, a żeby dobrze to serwować warto zainwestować w odpowiednią gałkownicę np. taką https://www.gastrro.pl/rodzaj-lokalu/lodziarnia/galkownice-i-porcjonery.html Gałkownicą zaserwujesz nie tylko lody domowe, ale i restauracyjne
OdpowiedzUsuńChodziło oczywiście o ten link [url=https://www.gastrro.pl/rodzaj-lokalu/lodziarnia/galkownice-i-porcjonery.html]https://www.gastrro.pl/rodzaj-lokalu/lodziarnia/galkownice-i-porcjonery.html[/url]
UsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuń