Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Bagietki z masełkiem czosnkowo - ziołowym z serkiem topionym

     

    Przepyszne bagietki, które można
przygotować samemu, bardzo polecam!



    Do przygotowania dwóch 
30cm bagietek potrzebujesz:

- 390g mąki pszennej 
- 200ml bardzo ciepłej wody
- 14g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru         
- olej do posmarowania

    Do masełka potrzebujesz:

- 100g masła
- 50g serka topionego
- 3 dużych ząbków czosnku
- łyżeczki ziół prowansalskich

    Wymieszaj mąkę z bardzo ciepłą wodą ,
taką, by nie  parzyła. Dodaj drożdży,
soli i cukru. Wyrabiaj ciasto do uzyskania
gładkiej nieprzywierającej do rąk masy.
Uformuj kulę, posmaruj ją olejem i odstaw
pod przykryciem na około półtorej godziny,
by ciasto wyrosło. Gdy wyrośnie
wyrabiaj je przez chwilę i podziel
 na pół. Ciasta rozciągnij na około
25cm długości każde i rozpłaszcz
tworząc prostokąty.
     Złóż brzegi  do środka
i złącz krawędzie ciasta
tworząc szew przez całą
długość bagietki. Posyp
mąką i wstaw do
rozgrzanego chwilę
wcześniej do 50
stopni C, lekko

przestudzonego piekarnika,
by bagietki trochę
wyrosły w cieple.

    Później wyjmij
bagietki i rozgrzej
piekarnik do 220
stopni C, postaw
na dnie naczynie
żaroodporne
napełnione wodą,
która parując
wspomoże wzrost
bagietek. 
    

    Piecz przez około
15-17 minut by bagietki
były jeszcze blade,
wtedy wyjmij je z
piekarnika i ponacinaj
pod kątem. Podgrzej
masło, by lekko się
roztopiło, wymieszaj
z wyciśniętym przez
praskę czosnkiem i
innymi składnikami
masełka.

    Używając
łyżeczki nakładaj
masełko w nacięcia
i odrobinę rozprowadź
po wierzchu bagietek.
Piecz przez kolejne 15
minut w tej samej
temperaturze,
do zarumienienia.

Smacznego!!!




2 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer