30cm bagietek potrzebujesz:
- 390g mąki pszennej
- 200ml bardzo ciepłej wody
- 14g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- olej do posmarowania
Do masełka potrzebujesz:
- 100g masła
- 50g serka topionego
- 3 dużych ząbków czosnku
- łyżeczki ziół prowansalskich
Wymieszaj mąkę z bardzo ciepłą wodą ,
soli i cukru. Wyrabiaj ciasto do uzyskania
gładkiej nieprzywierającej do rąk masy.
Uformuj kulę, posmaruj ją olejem i odstaw
pod przykryciem na około półtorej godziny,
by ciasto wyrosło. Gdy wyrośnie
wyrabiaj je przez chwilę i podziel
na pół. Ciasta rozciągnij na około
25cm długości każde i rozpłaszcz
tworząc prostokąty.
Złóż brzegi do środka
tworząc szew przez całą
długość bagietki. Posyp
mąką i wstaw do
rozgrzanego chwilę
wcześniej do 50
stopni C, lekko
przestudzonego piekarnika,
by bagietki trochę
wyrosły w cieple.
Później wyjmij
bagietki i rozgrzej
piekarnik do 220
stopni C, postaw
na dnie naczynie
żaroodporne
napełnione wodą,
która parując
wspomoże wzrost
bagietek.
Piecz przez około
15-17 minut by bagietki
były jeszcze blade,
wtedy wyjmij je z
piekarnika i ponacinaj
pod kątem. Podgrzej
masło, by lekko się
roztopiło, wymieszaj
z wyciśniętym przez
praskę czosnkiem i
innymi składnikami
masełka.
Używając
łyżeczki nakładaj
masełko w nacięcia
i odrobinę rozprowadź
po wierzchu bagietek.
Piecz przez kolejne 15
minut w tej samej
temperaturze,
do zarumienienia.
Smacznego!!!
pyszne były!!!mniam!
OdpowiedzUsuńBarbra
mniam mniam!
OdpowiedzUsuńmary