Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Mrożony sernik z mascarpone polany sosem malinowym

    Rozpływający się w ustach deser o delikatnym, słodkim smaku. Należy trzymać go w zamrażalniku aż do czasu podawania, gdyż ciepły nie będzie się dobrze kroił. Podane ilości starczą na standardowa
tortownicę.



    Do ciasta potrzebujesz:

- paczki herbatników
- 3 jajek
- 250g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru

    Do sosu:

- malin w słoiku lub
mrożonych malin podgotowanych z cukrem
- łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


 Żółtka oddziel od białek, do żółtek dodaj cukier i ucieraj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj by uzyskać masę bez grudek. Białka ubij w innym naczyniu, gdy piana będzie sztywna, dodaj ją do żółtek i dokładnie,  lecz delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż równomiernie herbatnikami, pokryj je cienką warstwą malin ze słoika lub mrożonych malin podgotowanych z cukrem. Następnie wylej na maliny wymieszaną masę, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin. 
    Maliny ze słoika lub podgotowane mrożone podgrzewaj z łyżką miodu. Dodaj 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej by zagęścić sos.
    Sernik podawaj z zimnym sosem, w innym wypadku rozpuści się na talerzu a nie w ustach.


Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer