Przepis zainspirowany nadmiarem musu jabłkowego i ochotą na zrobienie jakiegoś prostego ciasta nadającego się do jedzenia na ciepło.Placek można podawać sam lub z bitą śmietaną albo lodami.
Do ciasta potrzebujesz:
- 500g mąki pszennej
- 1 i 1/4 kostki zimnego masła
- łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 8 łyżek zimnej wody
Do nadzienia potrzebne Ci są :
- łyżka miodu
- łyżka cynamonu
- 600g musu jabłkowego
- cukier do smaku
Przygotowywanie ciasta zacznij od pokrojenia masła w drobne kawałki, dodaj mąkę i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiaj je do uzyskania zwartej masy.Ciasto podziel na dwie części w stosunku około 4/6 i umieść w lodówce.
Zrobienie nadzienia polega tylko na połączeniu musu z pozostałymi składnikami, jeśli lubisz aromatyczne, korzenne ciasta możesz dodać łyżkę przyprawy piernikowej.
Do upieczenia placka najbardziej nada się tortownica, natłuść ją i wysyp bułką tartą, następni wyjmij z lodówki większy kawałek ciasta i rozwałkuj go na tyle by wypełnił dno i około pół wysokości ścianki tortownicy, Umieść rozwałkowane ciasto w formie i wyrównaj jego wysokość. Następnie wypełnij je musem jabłkowym.
Z lodówki wyjmij drugą część ciasta i również rozwałkuj, wytnij z niej równe paski, które przepleć a następnie umieść na wierzchu ciasta i palcami podociskaj paski do brzegu placka (można też zaplatać kratkę na cieście, wtedy należy położyć równoległe paski, przymocować je z jednej strony i przeplatać je prostopadłymi). Nadmiar ciasta można zrolować i wykorzystać jako obwódkę.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, z grzałką dolną i górną. Piecz przez godzinę- półtorej, do uzyskania zarumienienia i suchego patyczka po wbiciu w brzeg. Jeśli ciasto zbytnio się rumieni, można przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu poczekaj około 20 minut zanim zdejmiesz obręcz tortownicy.
Smacznego!!!
Właśnie wyjęlam ciasto z piekarnika. Wyszło jakieś niskie mimo tego ze dodałam proszek do pieczenia. Może użyłam zbyt dużą tortownice..nie wiem. Za kilkanaście minut posmakuje. Pachnie cudownie i mam nadzieje, ze tak samo będzie smakować.
OdpowiedzUsuń