Przepyszna kruszonka dodaje tym muffinom uroku. Zapach z piekarnika sprawi że jesienny wieczór nie będzie aż tak smutny.
Do muffinów potrzebujesz:
- szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki pokrojonych jabłek
- łyżeczki cukru
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajka
- 1/4 szklanki oleju
Do kruszonki potrzebujesz:
- czubatej łyżki masła
- 2 łyżek mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczki cynamonu
Suche składniki wymieszaj w jednym naczyniu, w drugim mokre. Połącz wszystko i dodaj jabłka. Uzyskanym ciastem wypełnij papierki do 2/3 wysokosci.
Kruszonkę zrobisz łącząc wszystkie jej składniki i ugniatając aż masło się roztopi i powstaną grudki. Kruszonką posyp każdego muffina, następnie piecz ciastka przez 20 minut w 190 stopniach C z termoobiegiem.
Smacznego!!!
Dzis dalam sie zaskoczyc dwa razy przy robieniu tych mufinkow.
OdpowiedzUsuń1- zmieszalam skladniki i bylam zaskoczona konsystencją. Uznalam ze tym razy nic z tego dobrego nie wyjdzie.
2- nie dość ze wyszły to jeszcze cudowne w smaku! Ale zupelnie inne niz wczesniejsze :)
Chyba te sa moje najulubiensze ;)
A jutro sprawdze jak działają na pewnego smakosza szarlotek :)
mam nadzieję, że temu smakoszowi też zasmakują:)
OdpowiedzUsuńJa też! :)
OdpowiedzUsuńA próbowałeś z innymi owocami?
tego przepisu nie:)myślę, że jabłka najlepiej pasują do kruszonki:)
OdpowiedzUsuńW/w smakosz nadał muffinkom miano obłędnych :D
OdpowiedzUsuńwow!super:)
OdpowiedzUsuńżałuj, że nie mogles widzec jego miny jak zjadał pierwszego:)
OdpowiedzUsuńcześć Marku :D dziś mnie zupełnie przypadkowo naszło na zrobienie tych muffinów, bo już dawno miałam takie plany i muszę powiedzieć że wyszły super! trochę się przypaliły bo mam nieszczęsny piekarnik gazowy, który mi trochę plata figle, ale na przyszłość będę je po prostu krócej piec. poza tym to pierwsza klasa, ta kruszonka jest SUPER i zupełnie się w niej zakochałam. cudne połączenie smaków :) pozdrawiam! - Ania Z. [uciekinierka z indo-malaja]
OdpowiedzUsuń