Bardzo lubię czekoladę, postanowiłem więc użyć jej do sernika, a że nadchodzą Święta, dodałem mu pierniczkowego smaku. Nie chciało mi się piec piernikowego spodu, w końcu jeśli można ułatwiać sobie życie, to czemu tego nie robić, stąd wziął się pomysł na herbatniki z masłem i przyprawą do piernika. Porcja nie jest duża, na formę około 20cm, w sam raz na romantyczny wieczór dla dwojga. Przygotowanie kandyzowanej róży sprawiło mi dużo przyjemności, jest to trochę zabawy, ale warto. Pamiętaj, że płatki tak przygotowanej róży można jeść, nie są trujące, jednak ważne, by kwiat nie był pryskany jakąś chemią.
Na spód sernika potrzebujesz:
- 80g herbatników
- 60g roztopionego masła
- 3 łyżek przyprawy piernikowej
Do masy serowej :
- 500g sera twarogowego
- 3 jajek
- 50g cukru
- 200g białej czekolady
- 70g śmietanki 36%
- pół budyniu śmietankowego
- kilku kropel aromatu waniliowego
Do dekoracji
- 1 róży
- 1 białka
- cukru pudru
- wody
Zacznij od rozgniecenia herbatników na drobne kawałeczki, następnie do roztopionego masła dodaj przyprawę piernikową, wymieszaj i połącz z herbatnikami. Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż uzyskany spód na dnie, mocno dociskając by warstwa ciastek się zbiła. Włóż formę do lodówki i pozostaw aż do czasu, gdy masa serowa będzie gotowa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę, wymieszaj i pozwól ostygnąć. Ser wymiksuj z cukrem, dodaj żółtka, aromat i budyń. Białka ubij na sztywną pianę. Do sera dodaj czekoladę, wymiksuj, następnie dodaj białka i ostrożnie wymieszaj łyżką. Masę wylej na spód z herbatników i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C, na dnie piekarnika powinno stać naczynie z wodą, który zapobiegnie nadmiernemu pękaniu i przesuszeniu sernika. Piecz przez godzinę, następnie wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku, po 30 minutach lekko uchyl drzwiczki i poczekaj aż piekarnik ostygnie, wtedy można wyjąć z niego ciasto.
Róża będąca dekoracją ciasta wygląda przepięknie, a robienie jej dostarcza dużo frajdy, warto więc spróbować i zrobić takie małe cudeńko samodzielnie Białko wymieszaj z łyżką wody i lekko roztrzep, używając pędzelka smaruj każdy płatek róży uzyskanym klejem, można skrócić sobie pracę zanurzając całą różę w białku i usuwając jego nadmiar spomiędzy płatków. Kolejnym krokiem jest posypywanie róży cukrem pudrem, używaj sitka by nie było grudek. Jeśli w jakimś miejscu nasypie się za dużo, łatwo usuniesz nadmiar pędzelkiem pokrytym z białkiem. Gdy cała róża będzie już gotowa wystarczy odstawić ją do wyschnięcia, w razie chęci lub potrzeby np nierówne pokrycie cukrem, cały proces można powtarzać
Gdy ciasto ostygnie,włóż je na kilka godzin do lodówki, później wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem i udekoruj różą. Kandyzowane kwiaty ulegną zniszczeniu jeśli będziesz je trzymał w lodowce, gdzie panuje zbyt duża wilgotność, dlatego dekoruje się nimi dopiero przed podaniem.
Smacznego!!!
Na spód sernika potrzebujesz:
- 80g herbatników
- 60g roztopionego masła
- 3 łyżek przyprawy piernikowej
Do masy serowej :
- 500g sera twarogowego
- 3 jajek
- 50g cukru
- 200g białej czekolady
- 70g śmietanki 36%
- pół budyniu śmietankowego
- kilku kropel aromatu waniliowego
Do dekoracji
- 1 róży
- 1 białka
- cukru pudru
- wody
Zacznij od rozgniecenia herbatników na drobne kawałeczki, następnie do roztopionego masła dodaj przyprawę piernikową, wymieszaj i połącz z herbatnikami. Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż uzyskany spód na dnie, mocno dociskając by warstwa ciastek się zbiła. Włóż formę do lodówki i pozostaw aż do czasu, gdy masa serowa będzie gotowa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę, wymieszaj i pozwól ostygnąć. Ser wymiksuj z cukrem, dodaj żółtka, aromat i budyń. Białka ubij na sztywną pianę. Do sera dodaj czekoladę, wymiksuj, następnie dodaj białka i ostrożnie wymieszaj łyżką. Masę wylej na spód z herbatników i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C, na dnie piekarnika powinno stać naczynie z wodą, który zapobiegnie nadmiernemu pękaniu i przesuszeniu sernika. Piecz przez godzinę, następnie wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku, po 30 minutach lekko uchyl drzwiczki i poczekaj aż piekarnik ostygnie, wtedy można wyjąć z niego ciasto.
Róża będąca dekoracją ciasta wygląda przepięknie, a robienie jej dostarcza dużo frajdy, warto więc spróbować i zrobić takie małe cudeńko samodzielnie Białko wymieszaj z łyżką wody i lekko roztrzep, używając pędzelka smaruj każdy płatek róży uzyskanym klejem, można skrócić sobie pracę zanurzając całą różę w białku i usuwając jego nadmiar spomiędzy płatków. Kolejnym krokiem jest posypywanie róży cukrem pudrem, używaj sitka by nie było grudek. Jeśli w jakimś miejscu nasypie się za dużo, łatwo usuniesz nadmiar pędzelkiem pokrytym z białkiem. Gdy cała róża będzie już gotowa wystarczy odstawić ją do wyschnięcia, w razie chęci lub potrzeby np nierówne pokrycie cukrem, cały proces można powtarzać
Gdy ciasto ostygnie,włóż je na kilka godzin do lodówki, później wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem i udekoruj różą. Kandyzowane kwiaty ulegną zniszczeniu jeśli będziesz je trzymał w lodowce, gdzie panuje zbyt duża wilgotność, dlatego dekoruje się nimi dopiero przed podaniem.
Smacznego!!!
jest i sernik ^^
OdpowiedzUsuńa i owszem ;p
OdpowiedzUsuńEh wczoraj juz drugi raz probwalem samodzielnie ''zrobic'' serniczek, jak zwykle ponownie cos zle poszlo, tym razem zbyt dlugo trzymalem w piekarniku ;) Hehe byc moze za trzecim razem bedzie wielki sukces lub po prostu jestem kulinarnym beztalenciem :P
OdpowiedzUsuńprobowalem* :)
OdpowiedzUsuńHm kurcze trudno mi doradzać bo nie wiem co się dzieje, w każdym razie nie poddawaj się, może spróbuj jakiegoś innego przepisu na początek:)
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia