Ni to tarta, ni placek. Kruche ciasto, owoce w środku, nie trzeba wcześniej piec kruchego spodu. Bardzo szybkie w przygotowaniu i równie smaczne.
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 łyżki śmietany
- 1 jajka
- szczypty soli
- 3 tabletek słodziku
Nadzienie:
- 1kg słodkich jabłek
- 2 łyżek śmeitany 36%
- 2 łyżek mąki
- 20g masła
- łyżeczki cynamonu
Zagnieć kruche ciasto ze zmiażdżonym słodzikiem; zwróć uwagę na to, by nie był on aspartamowy, umieść ciasto w lodówce. Po 30 minutach rozwałkuj cienko je na papierze do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Obsyp je mąką, cynamonem i polej śmietaną. Wymieszaj by jabłka były pokryte mąką i śmietaną. Rozłóż jabłka na cieście zostawiając około 7cm nieprzykrytych brzegów. Na jabłkach ułóż kawałki masła. Ułóż brzeg ciasta na jabłkach. Piecz galette w 180 stopniach bez termoobiegu przez 40 minut. Później 10 minut z grillem od góry. Jeśli chcesz by ciasto było bardziej słodkie dodaj do jabłek 3 łyżki cukru, jak dla mnie jest smaczne nawet bez tego dodatku.
Smacznego!!!
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 łyżki śmietany
- 1 jajka
- szczypty soli
- 3 tabletek słodziku
Nadzienie:
- 1kg słodkich jabłek
- 2 łyżek śmeitany 36%
- 2 łyżek mąki
- 20g masła
- łyżeczki cynamonu
Zagnieć kruche ciasto ze zmiażdżonym słodzikiem; zwróć uwagę na to, by nie był on aspartamowy, umieść ciasto w lodówce. Po 30 minutach rozwałkuj cienko je na papierze do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Obsyp je mąką, cynamonem i polej śmietaną. Wymieszaj by jabłka były pokryte mąką i śmietaną. Rozłóż jabłka na cieście zostawiając około 7cm nieprzykrytych brzegów. Na jabłkach ułóż kawałki masła. Ułóż brzeg ciasta na jabłkach. Piecz galette w 180 stopniach bez termoobiegu przez 40 minut. Później 10 minut z grillem od góry. Jeśli chcesz by ciasto było bardziej słodkie dodaj do jabłek 3 łyżki cukru, jak dla mnie jest smaczne nawet bez tego dodatku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer