Trudno o indonezyjskie dania deserowe bez dostępu do świeżych owoców, które tam się jada. Znalazłem jednak przepis na te niezbyt słodkie ciastka przypominające kształtem uszy słonia.
Do ciastek potrzebujesz:
- 500g mąki
- 150g cukru
- 100g mleka kokosowego, jeśli jest bardzo gęste 150g
- 3 łyżeczek kakao
- 2 żółtek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżki oleju
- ewentualnie odrobiny wody
- oleju do smażenia na głębokim tłuszczu (300-500ml)
Żółtka ubij z cukrem i mlekiem kokosowym, dodaj sól, olej i mąkę. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo nieelastyczne dodawaj po łyżce wody aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj kakao.
Zagnieć ciasta i każde z nich rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia. staraj się uzyskać maksymalnie zbliżony kształt, gdyż później oba kolory muszą się idealnie pokrywać. Nałóż jedno ciasto na drugie i dopasuj je do siebie. Wyrównaj kształt do prostokąta. Zwiń ciasto w ciasną rolkę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1,5 - 2h.
Sztywne ciasto pokrój ostrym, cienkim nożem na około 2mm plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Smacznego!
Do ciastek potrzebujesz:
- 500g mąki
- 150g cukru
- 100g mleka kokosowego, jeśli jest bardzo gęste 150g
- 3 łyżeczek kakao
- 2 żółtek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżki oleju
- ewentualnie odrobiny wody
- oleju do smażenia na głębokim tłuszczu (300-500ml)
Żółtka ubij z cukrem i mlekiem kokosowym, dodaj sól, olej i mąkę. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo nieelastyczne dodawaj po łyżce wody aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj kakao.
Zagnieć ciasta i każde z nich rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia. staraj się uzyskać maksymalnie zbliżony kształt, gdyż później oba kolory muszą się idealnie pokrywać. Nałóż jedno ciasto na drugie i dopasuj je do siebie. Wyrównaj kształt do prostokąta. Zwiń ciasto w ciasną rolkę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1,5 - 2h.
Sztywne ciasto pokrój ostrym, cienkim nożem na około 2mm plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Smacznego!
Genialne te Twoje ciastka :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata
Dzięki:)
OdpowiedzUsuńwygladaja superancko. do jakiego ogolnodostepnego wyrobu mozna porownac ich smak? Lui
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć ;p ciastka są kruche, czuć trochę mleko kokosowe, kakao...Degustatorki twierdza, że są bardzo smaczne, więc polecam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Wczoraj miałem okazję wypróbować podczas dnia indonezyjskiego w Poznaniu. :)
OdpowiedzUsuńmoże włożyć je do piekarnika? spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńMysle, ze z ta iloscia tluszczu w ciescie piecsenie wg. mnie spowoduje, ze beda suche no i nie nabiora ksztaltu. To smazenie w tluszcsu nie jest takie straszne, ciastka wcale tak duzo go nie pija
OdpowiedzUsuńWitam bardzo ważnym elementem jest dodanie do całości ciasta połowy łyżeczki cynamonu. Mój teść jest z indonezji więc ciastka robię regularnie
OdpowiedzUsuń