Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Kuping gajah - uszy słonia, czyli ciastka indonezyjskie

    Trudno o indonezyjskie dania deserowe bez dostępu do świeżych owoców, które tam się jada. Znalazłem jednak przepis na te niezbyt słodkie ciastka przypominające kształtem uszy słonia.


    Do ciastek potrzebujesz:

 - 500g mąki
 - 150g cukru
 - 100g mleka kokosowego, jeśli jest bardzo gęste 150g
 - 3 łyżeczek kakao
 - 2 żółtek
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 1 łyżki oleju
 - ewentualnie odrobiny wody

 - oleju do smażenia na głębokim tłuszczu (300-500ml)

    Żółtka ubij z cukrem i mlekiem kokosowym, dodaj sól, olej i mąkę. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo nieelastyczne dodawaj po łyżce wody aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj kakao.

    Zagnieć ciasta i każde z nich rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia. staraj się uzyskać maksymalnie zbliżony kształt, gdyż później oba kolory muszą się idealnie pokrywać. Nałóż jedno ciasto na drugie i dopasuj je do siebie. Wyrównaj kształt do prostokąta. Zwiń ciasto w ciasną rolkę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1,5 - 2h.
    Sztywne ciasto pokrój ostrym, cienkim nożem na około 2mm plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Genialne te Twoje ciastka :)

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja superancko. do jakiego ogolnodostepnego wyrobu mozna porownac ich smak? Lui

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno powiedzieć ;p ciastka są kruche, czuć trochę mleko kokosowe, kakao...Degustatorki twierdza, że są bardzo smaczne, więc polecam do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne. Wczoraj miałem okazję wypróbować podczas dnia indonezyjskiego w Poznaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. może włożyć je do piekarnika? spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mysle, ze z ta iloscia tluszczu w ciescie piecsenie wg. mnie spowoduje, ze beda suche no i nie nabiora ksztaltu. To smazenie w tluszcsu nie jest takie straszne, ciastka wcale tak duzo go nie pija

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam bardzo ważnym elementem jest dodanie do całości ciasta połowy łyżeczki cynamonu. Mój teść jest z indonezji więc ciastka robię regularnie

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer