
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
- pęczka szparagów
- 1 cebuli
- 1 dużego ziemniaka
- wody
- łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru

- łyżeczki pieprzu
- natki pietruszki
- 2 jajek
- łyżki masła

Gdy ziemniaki będą ugotowane dodaj do nich cebulę i wrzuć szparagi. Utrzyj blenderem, następnie przetrzyj zupę przez sito by pozbyć się ewentualnych łykowatych kawałków szparaga. Dopraw do smaku pieprzem, solą, odrobiną kminu.
Białka oddziel od żółtek, ubij białka na miękką pianę, żółtka też ubij by były napowietrzone. Następnie wymieszaj białka i żółtka. Zupa powinna być ciepła, nie może się jednak gotować, dodawaj do niej po łyżce piany i mieszaj by rozprowadzić ją w zupie. Od tej pory nie możesz zagotować zupy, zetnie się bowiem jajko i będzie nieciekawie, można tylko podgrzewać. Ja dodałem na koniec nieco pietruszki by blada zupa miała odrobinę życia, jeśli chcesz uzyskać idealny krem, dodaj kilka gałązek pietruszki przed blendowaniem:) Posiekałem i wrzuciłem do zupy. Najlepiej podawać ten krem z grzankami.
Smacznego!
Super pomysł tą pianą z białek :) Uwielbiam takie kremiki!
OdpowiedzUsuń:) Postaram się niedługo zrobić jakiś nowy
OdpowiedzUsuń