W związku z konkursem dla blogerów postanowiłem przygotować prosty, szybki i pyszny deser.
Chodziło o użycie produktów dostępnych w Wielkopolsce w czerwcu i lipcu i przygotowanie ci. Deser co prawda zawiera cytrusy, jednak są one używane w kuchni wielkopolskiej już od czasów zaboru pruskiego. Deser przygotowuje się poniżej 30 minut i nie wymaga to żadnych specjalistycznych umiejętności. Największy skarb początku wakacji, czyli truskawki smakują dzieciństwem. Mus jest idealny na ciepły dzień - orzeźwiający ale za razem wystarczająco słodki.
Pomarańczę obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń pestki i ściśnij owoc nad miską by pozbyć się nadmiaru soku. Miąższ i twaróg umieść w misce cytrynę obierz, przekrój, usuń pestki, dodaj 2 łyżeczki cukru i zmiel wszystko używając blendera. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj 4 łyżeczki cukru, do białek 8. Miskę z białkami ustaw na garnku z gotującą wodą, która nie może dotykać dna miski. Mieszaj aż cukier się rozpuści a białka dotknięte palcem będą się wydawać ciepłe. Zdejmij miskę z garnka i miksuj aż białko będzie sztywne i błyszczące a miska zimna (kilka minut). Żółtka miksuj z cukrem aż powstanie blady i gesty kogel-mogel. Wymiksowane owoce i twaróg przetrzyj przez sito dzięki temu pozbędziesz się wszelkich grudek. Do przetartych owoców dodaj kogel-mogel, wymieszaj łyżką następnie stopniowo dodawaj ubitą bezę szwajcarską.
Chodziło o użycie produktów dostępnych w Wielkopolsce w czerwcu i lipcu i przygotowanie ci. Deser co prawda zawiera cytrusy, jednak są one używane w kuchni wielkopolskiej już od czasów zaboru pruskiego. Deser przygotowuje się poniżej 30 minut i nie wymaga to żadnych specjalistycznych umiejętności. Największy skarb początku wakacji, czyli truskawki smakują dzieciństwem. Mus jest idealny na ciepły dzień - orzeźwiający ale za razem wystarczająco słodki.
- 2 dużych jajek
- 200g tłustego twarogu
- dużej pomarańczy (500g)
- cytryny (100g)
- 14 łyżeczek cukru
- kilkunastu truskawek
- szczypty soli
Pomarańczę obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń pestki i ściśnij owoc nad miską by pozbyć się nadmiaru soku. Miąższ i twaróg umieść w misce cytrynę obierz, przekrój, usuń pestki, dodaj 2 łyżeczki cukru i zmiel wszystko używając blendera. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj 4 łyżeczki cukru, do białek 8. Miskę z białkami ustaw na garnku z gotującą wodą, która nie może dotykać dna miski. Mieszaj aż cukier się rozpuści a białka dotknięte palcem będą się wydawać ciepłe. Zdejmij miskę z garnka i miksuj aż białko będzie sztywne i błyszczące a miska zimna (kilka minut). Żółtka miksuj z cukrem aż powstanie blady i gesty kogel-mogel. Wymiksowane owoce i twaróg przetrzyj przez sito dzięki temu pozbędziesz się wszelkich grudek. Do przetartych owoców dodaj kogel-mogel, wymieszaj łyżką następnie stopniowo dodawaj ubitą bezę szwajcarską.
Truskawki umyj usuń szypułki i pokrój je na ćwiartki. Wyłóż dno lampki do wina czterema kawałkami truskawek, wylej nieco kremu, na wierzchu ułóż kolejne kawałki truskawek opierając je o ścianki naczynia, pokryj je kolejną porcją musu i w ten sposób do uzyskania pożądanej wysokości. Na wierzchu udekoruj truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer