Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Odwrócone muffiny z rabarbarem i jogurtem owocowym

     Rabarbar to pyszne warzywo, w zasadzie odwrotnie niż pomidor, którego używamy jako warzywa, rabarbar pełni funkcję owocową:) W każdym razie postanowiłem zrobić pyszne muffiny z rabarbarem prosto z ogródka i udało się:!


    Do przygotowania 24 muffinów potrzebujesz:

 - 2 szklanek mąki
 - pół szklanki cukru
 - 1 i 1/3 szklanki jogurtu truskawkowego
 - 2 jajek
 - 2/3 szklanki oleju
 - szczypty soli
 - łyżeczki proszku do pieczenia
 - łyżeczki sody oczyszczonej

 - 1,5 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru
 - 4 łyżek masła
 - 4 łyżek cukru

    Pokrojony rabarbar wymieszaj z cukrem i masłem. Na dnie foremek do muffinów ułóż mieszankę. Do miski wsyp suche składniki, następnie dodaj mokre i wymieszaj do uzyskania dość gładkiej masy. Nie mieszaj za długo bo ciasto wyjdzie zbite. Na rabarbar z masłem i cukrem wylej ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 20 - 25 minut. Sprawdź wykałaczką, czy wbita w środek wychodzi czysta. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i po kilku minutach obkrój nożem muffiny jeśli są do niej przyklejone, następnie odczekaj jeszcze chwilę i połóż na formie tacę, następnie je odwróć i ostrożnie popukaj w dno formy i podnieś ją. Muffiny powinny być teraz na tacy.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer