Szybki pyszny lunch, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Sałatka pachnie i smakuje wspaniale poza tym jest zdrowa, wygląda bardzo atrakcyjnie a nie kosztuje zbyt wiele.
Na lunch dla dwojga potrzebujesz:
- 4 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- 2 sznycli z indyka
- ćwiartki melona
- 4 łyżek słonecznika łuskanego
- 2 garści mieszanki kolorowych sałat z rukolą
Marynata:
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
Sos:
- łyżeczka soku z cytryny
- pół kubeczka jogurtu greckiego
- łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanego oregano
- pół papryczki chili
Wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej indyka, odstaw na 10 minut. Obierz i wydrąż melona, pokrój go w 2cm kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni aż się zarumieni. Kromki chleba połóż na rozgrzanej patelni grillowej, dociśnij szpatułką by chleb przylegał do patelni i ładnie się zarumienił, pół minuty na stronę wystarczy. Przygotuj sos, posiekaj drobno papryczkę i czosnek, w misce wymieszaj zioła i pozostałe składniki sosu. Indyka połóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż po 2 minuty z każdej strony.
Na talerzu ułóż dużą garść mieszanki sałat, na nich rozsyp połowę melona, usmażonego indyka pokrój w plastry w poprzek pasków od patelni, dłuższe paski przekrój na pół. Na kawałkach melona ułóż indyka i posyp prażonym słonecznikiem (zostaw go trochę do dekoracji). Na wierzchu sałatki umieść sos w ilości wedle uznania, sos posyp resztą słonecznika. Podawaj z grillowanym chlebem.
Smacznego!
Na lunch dla dwojga potrzebujesz:
- 4 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- 2 sznycli z indyka
- ćwiartki melona
- 4 łyżek słonecznika łuskanego
- 2 garści mieszanki kolorowych sałat z rukolą
Marynata:
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
Sos:
- łyżeczka soku z cytryny
- pół kubeczka jogurtu greckiego
- łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanego oregano
- pół papryczki chili
Wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej indyka, odstaw na 10 minut. Obierz i wydrąż melona, pokrój go w 2cm kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni aż się zarumieni. Kromki chleba połóż na rozgrzanej patelni grillowej, dociśnij szpatułką by chleb przylegał do patelni i ładnie się zarumienił, pół minuty na stronę wystarczy. Przygotuj sos, posiekaj drobno papryczkę i czosnek, w misce wymieszaj zioła i pozostałe składniki sosu. Indyka połóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż po 2 minuty z każdej strony.
Na talerzu ułóż dużą garść mieszanki sałat, na nich rozsyp połowę melona, usmażonego indyka pokrój w plastry w poprzek pasków od patelni, dłuższe paski przekrój na pół. Na kawałkach melona ułóż indyka i posyp prażonym słonecznikiem (zostaw go trochę do dekoracji). Na wierzchu sałatki umieść sos w ilości wedle uznania, sos posyp resztą słonecznika. Podawaj z grillowanym chlebem.
Smacznego!
Racja- danie do zrobienia szybko i niezbyt trudne, ale sama wiem, jakie pyszne :) Uwielbiam takie sałatki. Indyk to chyba moje ulubione mięsko :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
:) Ja też najbardziej lubię drób
Usuń