Bezmięsne kotlety nie są złe, czasem miło zastąpić nimi mielonego czy inny kawał mięsa. Tym razem postawiłem na fasolkę.
Do przygotowania około 10 kotletów potrzebujesz:
- 2 puszek czerwonej fasolki
- 1 średniej cebuli
- 1 jajka
- 1 dużego ząbka czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki curry
- łyżeczki słodkiej papryki
- 5 łyżek bułki tartej
Do obtoczenia i smażenia:
- 1 jajka
- bułki tartej
- oleju do smażenia
Fasolkę odcedź i rozgnieć. Cebulę posiekaj i usmaż z dodatkiem soli i curry, 30 sekund przed zdjęciem z ognia dodaj do cebuli posiekany czosnek. Wrzuć cebulę i czosnek do fasoli. Dodaj pozostałe składniki kotletów i wymieszaj masę. Uformuj kotlety, zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na dość głębokim oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Do przygotowania około 10 kotletów potrzebujesz:
- 2 puszek czerwonej fasolki
- 1 średniej cebuli
- 1 jajka
- 1 dużego ząbka czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki curry
- łyżeczki słodkiej papryki
- 5 łyżek bułki tartej
Do obtoczenia i smażenia:
- 1 jajka
- bułki tartej
- oleju do smażenia
Fasolkę odcedź i rozgnieć. Cebulę posiekaj i usmaż z dodatkiem soli i curry, 30 sekund przed zdjęciem z ognia dodaj do cebuli posiekany czosnek. Wrzuć cebulę i czosnek do fasoli. Dodaj pozostałe składniki kotletów i wymieszaj masę. Uformuj kotlety, zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na dość głębokim oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer