Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Kotlety z czerwonej fasolki

    Bezmięsne kotlety nie są złe, czasem miło zastąpić nimi mielonego czy inny kawał mięsa. Tym razem postawiłem na fasolkę.


    Do przygotowania około 10 kotletów potrzebujesz:

 - 2 puszek czerwonej fasolki
 - 1 średniej cebuli
 - 1 jajka
 - 1 dużego ząbka czosnku
 - pół łyżeczki soli
 - pół łyżeczki pieprzu
 - pół łyżeczki curry
 - łyżeczki słodkiej papryki
 - 5 łyżek bułki tartej

    Do obtoczenia i smażenia:

 - 1 jajka
 - bułki tartej
 - oleju do smażenia

    Fasolkę odcedź i rozgnieć. Cebulę posiekaj i usmaż z dodatkiem soli i curry, 30 sekund przed zdjęciem z ognia dodaj do cebuli posiekany czosnek. Wrzuć cebulę i czosnek do fasoli. Dodaj pozostałe składniki kotletów i wymieszaj masę. Uformuj kotlety, zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na dość głębokim oleju do zarumienienia.




Smacznego!
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer