Mama zażyczyła sobie czegoś dobrego do
jedzenia;) Skoro już odwiedziłem rodziców, to muszę jakimś smakołykiem
zaznaczyć swą obecność...Stwierdziłem, że poręczne cupcake'i będą idealne. Nie
wszystko szło po mojej myśli, gdyż szklana miska odmówiła współpracy z parą i
odchodząc zabrała ze sobą krem;(, miałem jeszcze dwa jajka w lodówce i
ukręciłem nowy, jednak mogłoby być go odrobinę więcej :p Poza tym świetnie
sprawdziłyby się dodatki w postaci lekko kwaskowatych owoców
Do przygotowania 20 ciastek potrzebujesz:
- 150g mąki
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 dużych lub 3 małych jajek
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- łyżeczki cukru waniliowego
- łyżki mleka
- łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypty soli
Do kremu potrzebujesz:
- 100g białek
- 200g cukru
- 150g masła
- 2 łyżek soku z cytryny
Najpierw upiecz ciastka. Zacznij od utarcia cukru z masłem, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki, poza kawą, i wymiksuj do jednolitej, gęstej konsystencji.Na koniec dosyp łyżeczkę kawy i wymieszaj ręcznie. Ciastem wypełnij natłuszczoną foremkę lub przygotowane papierki umieszczone w foremce, ciasta powinno starczyć na około 20 porcji, w czasie pieczenia rośnie i wyrównuje się, zatem nie musi być idealnie równo nałożone:). Piecz około 15-20 min w 180 stopniach ( rozgrzany wcześniej piekarnik).
Czas na krem. Białka i cukier umieść w misce, która wytrzyma podgrzanie. Na kuchni ustaw garnek z gotującą wodą, która musi parować, na garnku postaw swoje naczynie z białkami, dno naczynia nie może dotykać gotującej wody. Mieszaj ręcznie białko i cukier, gdyż w innym wypadku powstanie słodka jajecznica ;) Białka muszą podgrzać się na tyle, by cukier przestał chrzęścić w czasie mieszania a masa dotknięta palcem była gorąca, należy mieszać nieustannie aż do tego momentu. Gdy uznasz, że białka mają dość zestaw je szybko z garnka i zacznij miksować na wysokich obrotach. Naczynie i masa będą stopniowo stygły a białka stworzą sztywną bezę. Gdy dno naczynia będzie zimne, masa sztywna i napowietrzona, w drugim naczyniu utrzyj masło, następnie dodawaj do niego stopniowo ubitą bezę i miksuj. Na koniec wlej sok z cytryny i po ponownym wymieszaniu krem nadaje się już do dekorowania ostudzonych cupcake'ów.
Smacznego!
Do przygotowania 20 ciastek potrzebujesz:
- 150g mąki
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 dużych lub 3 małych jajek
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- łyżeczki cukru waniliowego
- łyżki mleka
- łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypty soli
Do kremu potrzebujesz:
- 100g białek
- 200g cukru
- 150g masła
- 2 łyżek soku z cytryny
Najpierw upiecz ciastka. Zacznij od utarcia cukru z masłem, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki, poza kawą, i wymiksuj do jednolitej, gęstej konsystencji.Na koniec dosyp łyżeczkę kawy i wymieszaj ręcznie. Ciastem wypełnij natłuszczoną foremkę lub przygotowane papierki umieszczone w foremce, ciasta powinno starczyć na około 20 porcji, w czasie pieczenia rośnie i wyrównuje się, zatem nie musi być idealnie równo nałożone:). Piecz około 15-20 min w 180 stopniach ( rozgrzany wcześniej piekarnik).
Czas na krem. Białka i cukier umieść w misce, która wytrzyma podgrzanie. Na kuchni ustaw garnek z gotującą wodą, która musi parować, na garnku postaw swoje naczynie z białkami, dno naczynia nie może dotykać gotującej wody. Mieszaj ręcznie białko i cukier, gdyż w innym wypadku powstanie słodka jajecznica ;) Białka muszą podgrzać się na tyle, by cukier przestał chrzęścić w czasie mieszania a masa dotknięta palcem była gorąca, należy mieszać nieustannie aż do tego momentu. Gdy uznasz, że białka mają dość zestaw je szybko z garnka i zacznij miksować na wysokich obrotach. Naczynie i masa będą stopniowo stygły a białka stworzą sztywną bezę. Gdy dno naczynia będzie zimne, masa sztywna i napowietrzona, w drugim naczyniu utrzyj masło, następnie dodawaj do niego stopniowo ubitą bezę i miksuj. Na koniec wlej sok z cytryny i po ponownym wymieszaniu krem nadaje się już do dekorowania ostudzonych cupcake'ów.
Smacznego!
Super piękne wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzieki:) smakuja tez dobrze, bo zostaly ze 4 xD
Usuńach słodkości... ;) pozdrawiam i zapraszam na mięso z grilla dla odmiany http://www.zgrilla.pl/marynowany-w-winie-stek-wolowy-z-grilla/
OdpowiedzUsuń