Miałem od dość dawna ochotę na jakąś szarlotkę, zdecydowałem się na ten prosty przepis.
Przygotowanie ciasta wymaga mało pracy i jest dość szybkie.
Do dużej tortownicy potrzebujesz:
- 8 dużych jabłek
- 4 jajek M
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanki i 2 łyżek cukru
- 5 łyżeczek cynamonu
- szczyty soli
- łyżki soku z cytryny
- cukru pudru do posypania
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i przekrój na ćwiartki. Każdą z ćwiartek przekrój na kilka plasterków. Jabłka wrzuć do miski i posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Wymieszaj. Całą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Kawałki jabłek wsyp do tortownicy. Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj łyżkę soku cytrynowego, wymieszaj i dodawaj stopniowo cukier nadal miskując. Dodaj żółtka i mąkę, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zalej nią jabłka, wymieszaj tak, by ciasto rozeszło się po całej tortownicy i wypełniło przestrzenie między owocami. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu. Piecz 50-60 minut, do czystego patyczka. Ostudzone wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Przygotowanie ciasta wymaga mało pracy i jest dość szybkie.
Do dużej tortownicy potrzebujesz:
- 8 dużych jabłek
- 4 jajek M
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanki i 2 łyżek cukru
- 5 łyżeczek cynamonu
- szczyty soli
- łyżki soku z cytryny
- cukru pudru do posypania
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i przekrój na ćwiartki. Każdą z ćwiartek przekrój na kilka plasterków. Jabłka wrzuć do miski i posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Wymieszaj. Całą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Kawałki jabłek wsyp do tortownicy. Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj łyżkę soku cytrynowego, wymieszaj i dodawaj stopniowo cukier nadal miskując. Dodaj żółtka i mąkę, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zalej nią jabłka, wymieszaj tak, by ciasto rozeszło się po całej tortownicy i wypełniło przestrzenie między owocami. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu. Piecz 50-60 minut, do czystego patyczka. Ostudzone wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Ach, ile bym teraz dała za kawałek takiej pysznej szarlotki! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy do tego ciasta dodaje się proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie:)
UsuńRobiłam - przepyszna, zniknęła jeszcze tego samego dnia :-) Tylko jabłka na kostkę pokroiłam i najpierw wymieszałam, a potem wlałam do tortownicy. Na pewno wkrótce znów zrobię !
OdpowiedzUsuńsuper:)
UsuńWłaśnie zabrałam się za pieczenie tej szybkiej i prostej szarlotki- zobaczymy jaki będzie efekt :-) Na razie w piekarniku wygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńI jak wyszła?
UsuńPozdrawiam:)
Niestety, smak tej szarlotki mnie zawiódł- nic specjalnego :( Na pewno jej więcej nie zrobię. No cóż... każdy ma inny gust. Pozdrawiam autora
OdpowiedzUsuńPrzykro mi to słyszeć, jak widać nie każdemu musi smakować. Ciasto jest lekkie i proste, patrząc po składnikach trudno spodziewać się jakichś cudów. Tę szarlotkę piekłem wiele razy i smakowała wszystkim. Może to kwestia jabłek, które są jej najważniejszym składnikiem a może rzeczywiście innych oczekiwań
UsuńPozdrawiam
:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - uwielbiam te, które są szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane, a ten się do takich zalicza. Czy poza szarlotką przygotowujesz również jakieś inne ciasta? Jeśli tak, to jakie? :-)
OdpowiedzUsuń