Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Kukurydza z pikantnym masełkiem czosnkowym pieczona w piekarniku

    Natknąłem się dziś na kukurydzę w sklepie pod domem, nie mogłem się oprzeć i tak właśnie powstała ta smaczna przekąska, która może też być dodatkiem do obiadu/kolacji.




    Do przygotowania dwóch kolb potrzebujesz:

 - 2 kolb kukurydzy
 - 2 ząbków czosnku
 - 1 papryczki chili
 - 1/4 kostki masła
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu

     Roztop masło, dodaj do niego przyprawy, posiekaną papryczkę i rozdrobniony czosnek. Obierz kukurydze z liści i włókien. Umyj liście i kolby. Użyłem liści zamiast folii aluminiowej do osłonienia kukurydzy przed spaleniem i wyschnięciem, dlatego myłem liście. Pokrój każdą kolbę na 4 części. Ułóż kawałki w misce i oblej masełkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż dwa liście bądź duży płat folii aluminiowej. Na liściach ułóż po 4 kawałki kukurydzy, oblej je resztą masełka z miski i przykryj liśćmi każdą kolbę, bądź zawiń na nich folię aluminiową, którą w połowie pieczenia rozwiń. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut, sprawdź miękkość ziarenek przed wyjęciem z piekarnika.


Smacznego!
 - 

3 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer