
i zastąpi dwudaniowy obiad!
Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:
- 500g wołowiny (polędwica)
- 1,5l bulionu wołowo-warzywnego
- 3 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 cebuli
- mixu sałat z sałatą rzymską i marchewką
- 2-3 liści kapusty pekińskiej

- octu winnego
- 2 papryczek chili
- kilku ząbków czosnku
- 2 limonek
- 2 opakowań makaronu ryżowego
- kiełków fasoli mung ( ja mam mix fasoli, ciecorki i soczewicy)
- pieprzu, soli, cukru, imbiru w proszku, łyżki mąki


Sos Nuoc Cham uzyskasz mieszając posiekaną papryczkę chili, ząbek lub dwa czosnku, zależnie od wielkości, 3 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki soku z limonki oraz pół szklanki ciepłej wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżkami cukru. Sos najlepiej przygotować minimum na godzinę przed jedzeniem, gdyż wtedy ma czas się przegryźć.
Kolejnym krokiem jest posiekanie niesolonych orzeszków ziemnych, jeśli są solone wystarczy je opłukać i osuszyć. Gdy orzeszki są posiekane, czas na prażoną cebulkę. Posiekaj na niezbyt małe kawałki cebulę, rozdziel warstwy i posyp łyżką mąki, przemieszaj by mąka osadziła się równo na wszystkich kawałkach. Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru, odcedź z patelni i umieść na ręczniku kuchennym w celu pozbycia się tłuszczu, inaczej nie będzie chrupiąca, posyp solą.

Z racji udziału bulionu sałatkę należy podawać w głębokim naczyniu. Na dnie każdej z misek ułóż ugotowany makaron ryżowy, zalej go bulionem. Na makaronie ułóż warstwę sałaty, na niej umieść mięso, cebulkę i orzeszki, polej łyżką sosu i posyp po wierzchu kiełkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer